Училища

Маломерни класове във всички училища в Тервелско

Всички училища в региона на Тервел ще имат паралелки с намален брой ученици. В седемте учебни заведения това се налага заради демографските проблеми, които съществуват у нас от много години, но демонстрирани особено много в последните години.

В общината не достигат общо 87 деца за пълни паралелки. През миналата учебна година в класните стаи са останали празни 97 места, информира БТА.

В средното общообразователно училище „Йордан Йовков“ в Тервел най-малко са единадесетокласниците, които ще учат в две маломерни паралелки по 17 ученика, посочи заместник-кметът Диана Илиева.

По думите й учениците в горните класове намаляват заради желанието на мнозина да придобият професионално образование или отказ на други да продължат обучението си след осми клас.

В средищното училище в село Коларци малки паралелки ще има във втори, шести, седми и осми клас. Първокласници и третокласници ще учат заедно в една класна стая в училището в село Нова Камена.

Там ще има слята паралелка и за втори-четвърти клас. Не достигат ученици и в училищата в селата Каблешково, Зърнево, Орляк и Безмер.

На предстоящото си заседание Общинският съвет трябва да даде съгласие за сформиране на маломерните и слети паралелки.