Малки общини масово премахват таксите за детски градини

Малки общини масово премахват таксите за детски градини

Все повече общини премахват напълно таксите за детски градини, показва проверка на “Сега”. Те са предимно с малко население. Едно от обясненията са задаващите се местни избори през 2019 г., а другото – намаляващите деца, което свива разходите и бюджетът за издръжка става поносим за общинските хазни.

В Девня приходът от таксите досега бе около 40 000 лв., а финансовият остатък от 2007 г. е 270 000 лв. Затова от тази година ясли, градини и млечната кухня са безплатни. В Кнежа издръжката на забавачниците е към 100 000 лв. годишно, които общината ще компенсира от перото по сметосъбиране. Безплатно започнаха да посещават градина и около 800 деца в Исперих. Местната община смята да покрие разхода чрез сделки със земи. В Бяла (Русе) таксата от 35 лв. отпадна още в последните месеци на 2017 г., което увеличи посещаемостта.

Междувременно в Благоевград се случи обратното, което предизвика протест на родители в петък. През декември общинският съвет реши семействата да плащат по 40 лв. на месец, което е пълният размер на таксата, независимо от броя на посещенията на детето. С подобни противоречия през годините се е срещал всеки по-голям град. Родителите претендират, че трябва да се плаща за реалното ползване на услугата. Надделяват обаче общинските ръководства, според които таксата следва да е константна, независимо от посещенията.

Източник: segabg.com

Коментари във Facebook