Мнения

Малка надежда за училищния закон

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е обяснила на майките пред Парламента вчера, че за досега управляващата партия образованието е приоритет и че ако се намери поне още една парламентарна група, законът за предучилищното и училищно образование ще бъде внесен в дневния ред.

Законът се „влачи“ повече от три години, а видът който трябва да бъде гласуван в НС е готов от почти една. Гласуването по текстовете му обаче стартира в късната есен на 2012-та.

„Погребват децата ни“, оплакаха се майки вчера, които се събраха пред сградата на институцията.

„Законът за образованието трябва да бъде признат за приоритет от национална сигурност“, настоява една от майките Владислава Цолова, цитирана от news.bg.

По думите й ромските организации вече са се присъединили към палатковия лагер, защото също подкрепят закона. Майките също са готови да се включат в него. Те искат ясен отговор от политическите формации ще подкрепят ли закона или не.

Ако се намери подкрепа в останалите все още парламентарно представени политически сили, Цачева ще насрочи извънредно заседание, на което може да бъде приет закона.

Дори и да се случи това обаче, това не се знае до каква степен ще зарадва протестиращите майки. Причината е, че голяма част от тях са категорично против задължителната забавачка за четиригодишните например. За дебати по текстовете обаче вече е твърде късно.