Мнения

Майкрософт представи новия Office

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър представи предварителната версия за крайни клиенти на новия Microsoft Office (office.com/preview). Той се отличава с интуитивен дизайн, работещ прекрасно с докосване, стилус, мишка или клавиатура на различни нови Windows устройства, в т.ч. таблети. Office пакетът е социален и разкрива съвременни възможности за четене, водене на записки, срещи и комуникации, и се предлага на абонатите чрез облачна услуга.

Ние в Майкрософт предприемаме смели стъпки„, заяви Балмър на пресконференция в Сан Франциско. „Новият модерен Office ще предложи безпрецедентна производителност и гъвкавост както за потребителите, така и за бизнеса. Това е облачна услуга, достигаща пълния си потенциал при работа с Windows 8.“

Office работи най-добре с Windows 8
Сензорна функционалност – Office работи еднакво добре и с докосване, и с клавиатура и с мишка. Документи и презентации могат да бъдат прочетени с плъзване на пръст по екрана или мащабиране. Само с едно докосване се създава ново съдържание и се използват функциите на приложението.

Inking – Стилусът може да се ползва за създаване на съдържание, водене на бележки и достъп до функциите като лазерна показалка при презентации или за оцветяване на съдържанието и коригиране на грешките с лекота. Написаните на ръка мейли се конвертират в текст автоматично.

Нови Windows 8 приложения за офис – OneNote и Lync представляват първите нови приложения на Windows 8 за Office. Те са проектирани специално за работа със сензорни таблети. Ново радиално меню в OneNote улеснява достъпа до функциите с докосване.

Включено в Windows RT – Пакетът Office Home & Student 2013 RT, който съдържа нови версии на приложенията Word, Excel, PowerPoint и OneNote, ще бъде включен в ARM базирани устройства с Windows 8, в т.ч. Microsoft Surface.

Office в облака
SkyDrive – Office запазва документите в SkyDrive по подразбиране, така че съдържанието е винаги на разположение, независимо от използваното устройство – таблет, компютър или телефон. Документите са достъпни и офлайн и се синхронизират при наличие на връзка.

Синхронизиране – Веднъж след като потребителят се е регистрирал в Office, неговите персонализирани настройки, в т.ч. най-често използваните файлове, шаблони и дори речник, са на разположение от почти всички устройства. Office помни дори къде последно сте спрели и започва оттам с едно кликване.

Office при поискване – Абонаментът дава достъп до Office, дори когато потребителят е далеч от компютъра си, чрез стрийминг с пълнофункционални приложения към Windows-базиран компютър, свързан с интернет.

Нови абонаментни услуги – Новият Office се предлага като облачна абонаментна услуга. Чрез абонамента си потребителите автоматично получават бъдещите актуализации в допълнение към вълнуващи услуги в облака, включително минути за разговори от Skype world minutes и допълнително място в SkyDrive. Абонатите получават право на множество инсталации за всички в семейството и за всички устройства.

Office е социален
Yammer – Сигурна, частна социална мрежа за бизнеса. Регистрацията е безплатна. Yammer предлага интеграция със SharePoint и Microsoft Dynamics.

Останете свързани – Може да се следват хора, екипи, документи и сайтове в SharePoint. Да се разглеждат и вграждат снимки, видео и Office съдържание в информационния поток за активността, за да знае потребителят какво е най-новото при колегите му.

People Card – Интегриран преглед на списъка с контакти навсякъде в Office. People Card включва информация за присъствие наред със снимки, статуси, информация за контакти и данни от профилите във Facebook и LinkedIn.

Skype – Новият Office се предлага със Skype. Абонаментът дава 60 минути в Skype world minutes всеки месец. Контактите от Skype могат да се интегрират с Lync и потребителят може да позвъни или изпрати съобщение на всеки свой Skype контакт.

Office разкрива нови възможности
Цифрови бележки – С OneNote бележките са достъпни в облака по всяко време и на множество устройства. Записвайте си по най-естествения за вас начин – с докосване, писалка или клавиатура. Тези опции могат да се използват и заедно и да се превключва между тях лесно.

Четене и маркиране – Режимът на четене в Word предлага съвременен и лесен за работа начин на четене, който автоматично сменя малки и големи екрани. Мащабиране на съдържанието, стриймване на видео в документи, преглед на коментари и обръщане на страниците с докосване.

Срещи – PowerPoint разполага с нов Presenter View, при който презентаторът с един поглед вижда текущите и предстоящи слайдове, времето за презентация и бележките си. По време на презентация може да се увеличават, маркират и местят слайдовете с докосване и стилус. Lync дава възможност за HD видео разговор в група с презентации, споделени бележници на OneNote и виртуална бяла дъска за брейнсторминг.

82-инчов сензорен дисплей – Срещите, презентациите и уроците, независимо дали се провеждат лично или виртуално, стават пълноценни с многосензорните и стилусни дисплеи на Perceptive Pixel.

Въпреки че пълната гама от предложения и ценови планове ще бъдат обявени през есента, Балмър говори и за три нови абонаментни услуги за Office 365. Когато е възможно, всяко ново предложение за абонамент ще включва новите версии на приложенията в Office 2013: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher и Access. Освен това абонатите ще получат бъдещи права за актуализациите им, както и права за ползването им на максимум пет компютъра и мобилни устройства. Трите нови версии са:

Office 365 Home Premium – предназначена за семейства и крайни потребители. Тази услуга включва още 20 GB за съхранение в SkyDrive и 60 минути от Skype world minutes на месец.

Office 365 Small Business Premium – предназначена за малки организации. Включва електронна поща за бизнеса, споделени календари, инструменти за уебсайтове и онлайн конферентна връзка с HD качество.

Office 365 ProPlus – създадена за корпоративни клиенти, които искат разширена бизнес функционалност и гъвкавост при управление в облака.

Предварителната версия за крайни клиенти е на адрес office.com/preview.

Още по темата