Ученици

Майкрософт подкрепи международните финали на ученическо състезание „Skills@Work Challenge- Предизвикателство за млaдия предприемач”

София, 13.03.2009 г. – На 12 март, 2009 г. София стана домакин на международния финал в провелото се в 10 държави ученическо състезание „Skills@WorkChallenge – Предизвикателство за младия предприемач”. Надпреварата се организира съвместно от Британски Съвет и Джуниър Ачийвмънт и има за цел да провокира предприемаческия дух в младежите от страните-участнички в проекта. София бе избрана за домакин на инициативата след оспорвана конкуренция сред европейските столици.
За първите международни финали на „Skills@WorkChallengeорганизаторите бяха избрали предизвикателната тема за електронното правителство. Чрез разработването на проекти в тази сфера, младите показаха гражданската си визия за услугите, който една успешно фунционираща държава трябва да предложи на гражданите и бизнеса чрез електронното правителство. Сред критериите за оценяване бяха иновативно мислене, приложимост на идеята, усет към бизнес средата и презентационни умения. 
Предприемаческата инициатива се проведе в партньорство с Министерството на образованието и науката и под патронажа на министър Даниел Вълчев
12 ученически отбора от професионални гимназии в България, Обединеното кралство, Израел, Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Армения, Азербайджан и Грузия мериха умения и познания в сферата на иновативните бизнес практики. 60 ученика на възраст между 15 и 18 г., стигнаха до финалите в София, след като са станали национални победители в страните си в края на 2008 и началото на 2009 година. Отборите работиха в продължение на цял ден, за да дадат най-доброто решение на бизнес предизвикателството, зададено от главния спонсор Майкрософт.
Четири отбора надвиха конкуренцията и защитиха идеите си пред журито по най-добрия начин, за да достигнат до победните места.
Голямата награда на международния финал Skills@WorkChallenge – Предизвикателство за младия предприемач” – предприемаческа визита до Обединеното кралство, осигурена от Британски съвет, спечели отбор “EasyVote” (Алберто Манца, Румъния, Раян МакКарти, Обединеното кралство, Александра Петрониевич, Сърбия, Елена Томова, България и Кхургин Ксенита, Израел). Отборът представи система за улеснено гласуване чрез интернет и мобилна телекомуникационна мрежа, насочена към широк кръг от групи – потребители на интернет и мобилни телефони, хора с увреждания и трудна мобилност, представители на публичната администрация и родители, отглеждащи децата си. Според победителите правителството ще даде удобен достъп до информация за изборните листи, ще спести преки разходи и ще осъществи по природосъобразна политика.  
Второто място и наградата на главния спонсор Майкрософт спечели отбор с участници от България, Армения, Сърбия и Обединеното кралство. Те представиха програма за електронно изпращане на документи до държавните институции, която се сваля безплатно чрез системата на Майкрософт, но генерира доход при регистрация на потребителски профил. Потребителският профил изисква въвеждането на лична информация и съгласие с условията за използване на програмата. 
Третата награда, предоставена от Астра Зенека, спечели “eLife” с предложението си правителството да разработи специално устройство за лично ползване, което да съдържа лична информация и да дава възможност на притежателя да гласува, да плаща данъци, да има достъп до банковите си сметки и да осъществява финансови транзакции. Защитата на устройството е осигурена с информация от пръстови отпечатъците и визуално идентифициране на притежателя.
Специалната награда за най-добър комуникатор, извън наградния фонд, спечели отборът “ASJA”, който предложи елекронно проследяване на сигурността по пътищата и в нощните клубове чрез системата Compalarm. Чрез денонощни наблюдения и използване на специални технологии системата ще намалява проблемите на пътя и тези, породени от пиянство и насилие. Отборът се сътои от членове от Азербайджан, Израел, Македония и Обединеното кралство.   
В журито взеха участие Керълайн Дженър – Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт – Янг Ентерпрайс Европа, Огнян Киряков – Генерален директор на Майкрософт България, Майкъл Мур – Британски съвет – Директор на проекта „Skills@Work”, Милена Стойчева – Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България,Зоя Паунова, – Мениджър за България на Астра Зенека и Наташа Феит – Обединеното кралство –  победител от състезанието „Млад предприемач на Обединеното кралство” 2008.
Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България, коментира решението на Майкрософт да подкрепи международния финал: „В рамките на глобалната програма „Партньори в познанието“ ние в Майкрософт насърчаваме предприемаческия дух у младите хора чрез многобройни инициативи. Днешните ученици са бъдещите лидери, които ще изградят успешната икономика, основана на иновативни технологични постижения. Международното състезание Skills@Work се осъществява с подкрепата на Майкрософт – Централна и Източна Европа и за нас е изключително признание, че то се реализира в България”.