Мнения

Майкрософт партнира на гимназия в Хасково за създаване на образователен парк

Хасковската Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен ІІ“ се похвали с образователен парк на стойност близо 110 000 лв. Придобивката е съвременен компютърен кабинет, чието оборудване е финансирано по европейски проект по програма „Развитие на човешките ресурси“ и в партньорство с „Майкрософт България“.

Кабинетът е с 15 места за ученици от специалност „Системно програмиране“ и разполага със собствен сървър за провеждането на специализираното обучение.

В хода на проекта до сега е извършено и обучение на седем преподаватели. Като част от инициативата, 75 ученици ще посетят офиса на „Майкрософт“, където ще имат възможност да се запознаят с последните достижения в информационните технологии.

В хода на обучението гимназистите ще се запознаят с Windows Server 2008, SQL Server 2008, .Net и HTML5. Това са все актуални операционни системи и езици за програмиране, които не са залегнали в учебния план, а са търсени от работодателите.

На пресконференцията в Хасково, открита от директора на гимназията Александър Батимов, присъстваха и представителите на „Майкрософт“ – Теодора Върбанова и Невена Младенова.

Проектът ще продължи до края на годината.

снимка: haskovo.me