Мнения

Майкрософт обяви началото на Imagine Cup 2013

Студентите над 16 години могат да направят вече своята регистрация за участие в Microsoft Imagine Cup 2013, най-голямото академично състезание в областта на технологиите в световен мащаб. Майкрософт организира надпреварата за 11-та поредна година. За да вдъхнови повече млади хора и да привлече по-голям брой участници, компанията ще проведе състезанието Imagine Cup 2013 в 3 нови основни категории – Социална отговорност, Игри и Иновации, с удвоен награден фонд от общо 300 000 щатски долара.

През последното десетилетие повече от 1,65 милиона студенти от целия свят са участвали в Imagine Cup, като са създали приложения и игри, насочени към решаването на някои от най-трудните световни социални проблеми. Като разширява фокуса си върху нововъведенията и предприемачеството, тазгодишното издание на надпреварата се основава на двата най-популярни сегмента сред студентите през последните 10 години – социалното въздействие и игрите. В Imagine Cup 2013, участниците ще могат да се състезават в следните категории:

  • Социална отговорност – Ще отличи софтуерно приложение, разработено на Майкрософт платформа, с най-голям потенциал за положително въздействие върху човечеството. Проектът, например, може да адресира проблеми от социалната сфера, образование или здравеопазване.
  • Игри – За най-интригуващите и забавни игри, насочени към тийнейджъри и младежи, и разработени на Microsoft платформи (Windows 8, Windows Phone, Kinect за Windows Software Development Kit и Xbox Indie Games).
  • Иновации – Ще отличи приложенията, които вдъхновяват потребителите и им дават достъп до най-новото, независимо дали е социална мрежа, онлайн магазин или търсачка, разработени с Майкрософт технологии и инструменти.

Освен посочените конкурсни категории, студентите могат да се регистрират за участие и в онлайн предизвикателства, насочени към използването на специфични технологии и платформи, включително Windows 8, Windows Azure и Windows Phone.

Imagine Cup е международно състезание и всяко негово издание е с продължителност 1 година. Световните финали са кулминацията на проекта и тази година са планирани да се проведат в Санкт Петербург, Русия, в периода 8-11 юли 2013 г. Участниците имат възможност да кандидатстват за т.нар. Microsoft Imagine Cup Grants. Тези грантове са 3-годишна инвестиция в размер на 3 милиона щатски долара, с които Майкрософт ще подпомогне студентите за практическата реализация на идеите им.

„Imagine Cup е посока на развитие за младите предприемачи, откриватели, дизайнери, разработчици и иноватори, която остава за цял живот“, каза Джон Скот Тайнс, мениджър стратегия и развитие на Imagine Cup.

„С еволюцията на състезанието Imagine Cup ние се стремим да вдъхновяваме студентите да си партнират в разработването на приложения и да търсят подкрепа и възможности за тяхната практическа реализация и след това, за да може да разгърнат целия си потенциал и да въздействат положително върху развитието на местните общности във всяка точка на света.“

Много от участниците в Imagine Cup, като българският отбор MindPoint например, които се състезаваха на световните финали през 2009 г., се възползват от наученото в надпреварата, за да усъвършенстват проектите си и да стартират своя малка компания след това. Екипът на MindPoint (Технически университет – София) представя софтуерната система Envision, която има за цел да подпомогне учителите в тяхната работа и да мотивира учениците да се включат активно в учебния процес. Разработеното решение оптимизира разходите за използването на информационни технологии в ежедневната работа на училищата. На Imagine Cup финалите в Египет (2009 г.) отборът получава изключително високи оценки за своята работа и взима решението да реализира проекта на практика. От декември 2010 г. проектът се използва в чужбина (САЩ, Кипър и Испания) и в над 20% от училищата с начален курс на обучение в България или това се равнява на повече от 17 000 ученици от над 800 класа в повече от 100 града в страната. Съвсем скоро, БАИТ отличи създателите на Envision с приза „Start-up на годината“.

„Участието в Imagine Cup е едно от най-страхотните преживявания, които сме имали като студенти! Чувството да спечелиш локалния финал в едно толкова важно състезание е невероятно. А участието на световните финали беше най-голямата награда, която можехме да получим. Организацията, всички специални събития, хората, с които се запознахме, самата енергия на събитието – всичко това беше незабравимо. След страхотните отзиви, които получихме в Кайро решихме да продължим работа по проекта си и да опитаме да го внедрим на практика в образованието“, споделя Кирил Русев от MindPoint.

Студентите, които искат да участват в Imagine Cup 2013, могат да се регистрират на адрес http://www.imaginecup.com.

  Още за Imagine Cup? (изтегли в Word вариант)

Още по темата