Училища

Майкрософт обяви край на поддръжката за Windows XP SP2 и Windows Vista RTM, Windows 2000 Professional и Windows Server 2000 (без сервизни пакети)

София, 26 февруари 2010г. – На 13 април 2010г. Vista RTM (без сервизни пакети – Service pack) ще бъде спряна от поддръжка, а на 13 юли 2010г. ще бъде прекратена поддръжката на Windows XP SP2 и Windows 2000 Professional. В допълнение, Майкрософт ще прекрати поддръжката на Windows Server 2000, а Windows 2003 ще премине от пълна поддръжка към поддръжка в удължен период.
 
С прекратяването на поддръжката няма повече да бъдат пускани ъпдейти за сигурността за тези сервизни пакети. Това означава, че клиентите трябва да преминат на поддържан сервизен пакет, за да получават ъпдейти за сигурността, хотфиксове или поддръжка от Microsoft Customer Service & Support.  Прекратяването на поддръжката е съгласно съществуващата политика за жизнен цикъл на продуктите, която е в сила от 2002г.
За всички клиенти е важно да вземат необходимите мерки преди датата за спиране на поддръжката, за да са сигурни, че компютрите, които използват, са максимално защитени. Ъпдейтите, които се грижат за сигурността на компютрите, се предлагат безплатно през Windows Updatе. Всички потребители трябва да включат настройките за автоматични ъпдейти, за да ги получават автоматично.
 
Как да се избегне работата на неподдържан сервизен пакет
 
o   За клиенти, които искат да обновят компютрите или операционните си системи, Windows 7 предлага най-добрият избор. Windows 7 е бърза, лесна за употреба и работи по начин, по който потребителите искат, като в същото време предоставя най-новата технология за защита.
 
o   Потребители, които не са готови да обновяват компютрите и операционните си системи и които искат да продължат да използват Windows XP или Windows Vista, трябва да свалят и инсталират най-новите поддържани сервизни пакети възможно най-скоро: Windows XP SP3 или Windows Vista SP2. По този начин ще продължат да получават ъпдейти за сигурността и поддръжка от Майкрософт.
 
 
С корпоративните клиенти Майкрософт и партньорите на компанията работят директно по техните планове за миграция.
 
Как потребителите да проверят коя версия на Windows Vista или Windows XP използват, ако не са сигурни в това:
·         Натиснете старт бутона, после Run (или Windows бутон + R), и напишете winver; диалоговият прозорец, който ще ви се появи, ще покаже кой сервизен пакет имате инсталиран. 
·         Натиснете старт бутона, кликнете с десен бутон на мишката върху Computer, и изберете Properties. Така ще видите прозорец, в който ще има посочен и инсталирания сервизен пакет.
 
Windows XP клиентите могат да посетят страницата за Microsoft Update: http://update.microsoft.com/microsoftupdate, за да се ъпгрейднат към Service Pack 3.Важно е да се отбележи, че се изисква да има инсталация на Service Pack 1 и Service Pack 2, преди да може да се ъпдейтне до Service Pack 3 през Microsoft Update.
 
Потребители на Windows Vista могат да използват линка по-горе или директно да отворят Windows Update контрол панела и да инсталират Service Pack 1. Може да се изисква инсталирането на други важни ъпдейти, преди Windows Update да предложи Windows Vista Service Pack 1. Препоръчваме ъпдейт до Service Pack 2 за Vista, за да сте сигурни, че имате последния service pack.
 
За повече информация, моля посетете www.windows.com/end-of-support