Мнения

Майкрософт купи Скайп

Новината, за която се говори от няколко часа насам вече е факт – Майкрософт купи интернет телефонната компания Скайп (Skype).

Сумата която се спряга по сделката е $ 8.5 млрд. Други подробности все още не са изнесени.

Миналата седмица стана ясно, че за Скайп са наддавали и Фейсбук и Гугъл.

Скайп има 170 милн. потребители и над 207 млрд. минути от гласови и видео разговори през 2010 г.

Компанията беше купена от eBay за $ 3.1 млрд. през 2005 г. Преди две години еBay продаде мажоритарния си дял за $ 1.9 млрд. на група инвеститори. За миналата година загубата на Скайп е $ 7 млн.

От Майкрософт уточняват, че сделката ще увеличи достъпността на услугите за гласова и видеокомуникация в реално време, като това ще е от полза на обикновените потребители и на бизнес клиентите.

Мобилните устройства, които работят с платформата Windows Phone 7, ще могат да работят със Скайп. Интернет телефонията ще бъде интегрирана и в някои от приложенията на Майкрософт, в това число в комуникационната платформа Lync, както и в Outlook.

„Скайп е феноменална услуга, обичана от милиони хора по целия свят“, коментира CEO-то на Майкрософт Стив Балмър.

„Заедно ние ще създадем бъдещето на комуникациите в реално време, така че хората лесно да поддържат връзка със своите семейства, приятели, клиенти и колеги навсякъде по света“, допълни Балмър, цитиран от CNET News.

Сделката ще приключи до края на 2011 г. Тя е най-крупната в 36-годишната история на Майкрософт. Президент на новото подразделение Microsoft Skype Division ще е CEO-то на Скайп Тони Бейтс.

За Майкрософт
Основана през 1975 г., Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и на бизнеса за пълна реализация на техните възможности.