Мнения

Майкрософт взе патента за “интернет прегръдката“

Световният софтуерен лидер Майкрософт получи патент за технологията „интернет прегръдка“, която ще осигури по-голяма близост между двама души на разстояние, информира сайтът GeekWire, цитиран от actualno.com.

Патентът е „Force-feedback within telepresence“ – обратна връзка в рамките на телеприсъствие. Идеята е това да се използва с включено към интернет устройство за имитиране на физическо взаимодействие от разстояние.

„Например, прегръдка, ръкостискане, преместване на предмети, писане на думи върху дъска и т.н.“, се пояснява в патента.

В днешно време общуването с посредничеството на модерните технологии е достигнало висини, за които доскоро не можеше и да се мечтае. Истинският „офлайн“ разговор и усещанията като докосване, целувка, прегръщане са трудно постижими.

Решението и на този проблем изглежда близък с технологията на „интернет прегръдката“.

Как работи обаче тази иновация? От Майкрософт подробно описват как точно ще се случва ръкостискането.

„Човек трябва да хване и разклати специален контролер, докато в същото време неговият събеседник от другата страна на връзката държи аналогично устройство. Така той ще усети движението, провокирано от намиращия се „срещу него“ партньор и ще получи усещане за ръкостискане. При това ще се предава не само вибрацията от действието, но и силата на натиск, триене и сензорните усещания“, поясняват от компанията.

Електростимулация, физическо съпротивление, измерване на температурата, шума, налягането, промяна на текстурата на устройството и множество други способи за предаване на усещания са другите фактори, които ще се използват.

Първите предположения са, че Майкрософт ще внедрят използването на устройството и технологията в услугата Skype, като така ще я превърне в единствено по рода си средство за подобен тип комуникация.