Мнения

Майкрософт България представи софтуерни иновации в Windows и Office 365

Конференцията Device Days 2016 на Майкрософт България представи софтуерни иновации в Windows и Office 365 за училища и университети Хардуерните партньори HP, Lenovo и Dell демонстрираха най-новите си модели ултрабуци и лаптопи.

В рамките на технологичното събитие Device Days 2016 Майкрософт България представи иновации във функционалността на Windows 10 и Office 365, които улесняват преподавателите в тяхната всекидневна работа, като същевременно дават възможност за по-ефективно усвояване на нови знания от ученици и студенти.

Подходът на Майкрософт към внедряването на мобилните технологии в образованието е унифициран и насочен към хората. Фокусът на компанията е да подпомогне продуктивността, кактона ИТ специалистите, така и научители и ученици. Майкрософтсестараедапредоставинапотребителитевсичко, коетоим е необходимо, задаучат, преподават и работятуспешно, а ИТ специалистите да имат контрол над критичните области в системата. С всички свои услуги и проекти компанията се стреми да осигури ефективни облачни платформи и модерни операционни системи за целите на образованието. В България годишно Майкрософт инвестира 250 хил. щатски долара в различни образователни програми като обучение на учители, разработване на електронно съдържание и имплементиране на образователни платформи.

“Технологиите оказват все по-голямо влияние върху образованието – от елементарните устройства като калкулатора и проектора, които се използват отдавна, до Wi-Fi мрежите и използването на компютри, които революционизират начина, по който учителите преподават. Скоростта, с която технологиите се развиват,пряко влияе на модерния учебен процес. За последните 20 годни в училищата бяха внедрени повече нови технологии, отколкото през последните 100 годни взети заедно. Очакваме това темпо да се запази и в бъдеще, като индикациите за това са онлайн и смесените учебни процеси, дигиталните учебни програми, които бяха немислими преди технологиите да се развият до такава степен”, заяви Теодор Милев, мениджър устройства за образованието, Майкрософт Централна и Източна Европа.

Платформата Office 365 Education e една от най-успешните на комапнията в света и в България, като към момента над 800 училища в странатаизползватO365 Education в преподаването. Office 365 Education осигурява безплатни инструменти за съвместна работа на ученици и учители в добавка с контрол и гъвкавост, за да бъдат данните защитени. С едно кликване Word документи могат да се споделят за преглед и редактиране, да се спести време за форматиране чрез използването на множество онлайн шаблони, да се създават анкети и въпросници. Чрез Skype приложението учителите могат да организират виртуална класна стая, достъпна за връзка от всеки ученик, да организират онлайн уроци с друг клас от цял ​​свят или да поканят виртуален гост-лектор в час. Инструментите за обучение вOffice приложението OneNote помагат за подобряване на уменията по четене и писане, като се комбинират в една група ученици с различно ниво на знанията. Чрез версията Class Notebookна OneNote учителят може да създава лично работно място за всеки ученик, библиотека със съдържание от допълнителна литература и пространство за споделяне на уроци или организиране на съвместни творчески задачи.

Ключова функционалност в новия ъпдейт на Windows е приложението “Take A Test”, което предоставя сигурен онлайн инструмент за оценяване на знанията по време на изпити. Приложението създава “заключена среда” в браузър, като ограничава достъпа до файлове, съхранявани на устройството, или търсенето на ресурси в интернет. Допълнително се блокира опцията изпитваните да споделят съдържанието на теста и отговорите си с други студенти/ ученици. Друга Windows иновация, която да улесни дигиталното образование, е приложението The Set up school PCs, което осигурява опцията да се заложат еднакви параметри за работа на група устройства в училищата.Чрезфункцията Windows Inkмогат  бързо да се съставят бележки, да се правят редакции и да се добавят коментари в Word документи благодарение на плавната работа на Windows Ink с Office приложенията. Така, когато се работи в група, Windows може да записва обозначенията от всеки потребител, позволявайки по-добро разбиране на различните гледни точки и синхрон в екипната работа.

По време на събитието Device Days 2016HP представи иновативното си решение Elite Slice. Модулното устройство съчетава функционалността на традиционен настолен компютър, станция за безжично зареждане, хъб за конферентни разговори и Skype for Business. HP Elite Slice позволява свързването на до три монитора, а връзката между отделните модули се извършва чрез USB-C портове. Устройството предлага високо ниво на защита благодарение на софтуерните решения HP BIOSphere и HP SureStart, както и заключване с пръстов отпечатък.

Dell и Lenovo също демонстрираха най-новите устройства в портфолиото си. От Dell сефокусираха върху серията си Latitude, като част от устройствата в нея са създадени за ученици, студенти и преподаватели. Lenovo представихаThinkPad X1 Carbon, ThinkPad X1 Yoga, ThinkPad X1 Tablet, Yoga Book и ThinkCentre M900/M700/M600. От компанията акцентираха върху издръжливостта на устройствата, както и високото им ниво на софтуерна и хардуерна защита.

Източник: Майкрософт България