Институции

Майкрософт България обединява ученици от цялата страна в първия „Манифест за безопасен интернет”

Майкрософт обяви онлайн платформата си „НетАларма”, естествено продължение на дългогодишните усилия на компанията за насърчаване на сигурно и отговорно поведение в световната мрежа. Тази година във фокуса са най-активните онлайн потребители – младежите. В рамките на инициативата, млади хора на възраст между 14 и 19 години от всички 28 области в страната ще имат възможност да се включат в проекта, като създадат свой „Манифест за безопасен интернет”  и го публикуват на сайта на кампанията – www.netalarma.bg.

 

Проектът „Манифест за безопасен Интернет” дава възможност на членовете на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето да споделят своите идеи за използване на мрежата. Съветът на децата ще се включи активно в кампанията на Майкрософт България, чрез предоставянето на областни координатори в 28-те области на страната. На последното си заседание членовете на Съвета на децата споделиха изключително интересни идеи за включване на своите връстници и родители в изпълнението на проекта по места. „Вярвам, че най-добрите идеи за информиране на връстниците и възрастните ще дойдат от децата. Световната мрежа не е заплаха, а възможност, която трябва да се използва разумно и с правила. Правилата за ограничаване на вредното съдържание в интернет трябва да се обсъждат с децата, за да не бъдат възприемани като „забрани и ограничения”, а и за да имат траен ефект върху отговорното онлайн поведение”, заяви Калин Каменов, заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето.

 

Благодарение на партньорството с ДАЗД, както и асоциация „Български детски и младежки парламент”, в цялата страна ще бъдат организирани групи за дебат, водени от самите ученици.


 


 

„Нашата цел е да привлечем много млади хора от цялата страна да се включат в проекта и да обсъждат, споделят и анализират поведението си в интернет и стъпките за сигурност, които предприемат. „Манифест за безопасен Интернет” има амбицията да бъде своеобразно огледало пред българската общественост, институции и медии за стремежа на младите хора към общуване в сигурна онлайн среда”, сподели Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.

 

В рамките на два месеца, в „Манифест за безопасен интернет” могат свободно да се включат ученици от цяла България, като регламентът за участие е публикуван на www.netalarma.bg. Начело на проекта застават учениците от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, които вече са подготвили и качили своя пилотен проект на сайта. „След дълги вътрешни и външни противоречия, относно смисъла и структурата на казаното от нас, стигнахме до компромис и претворихме това в текст, надявайки се максимално да изчерпим темата за правилата в интернет пространството. Надяваме се нашите идеи да са интересни и да послужат за основа на обширен обществен дебат”. С тези думи учениците от НГДЕК провокират своите връстници да споделят мнение за онлайн ежедневието си и опита, който най-активните потребители натрупват във виртуалната среда.

 

За онлайн дискусии и мнения по темата за безопасен интернет, е създадена страница на кампанията в социалната мрежа Facebook – Нет Аларма.