Ученици

Майкрософт България награди представителите ни на световните финали на Imagine Cup 2010

Всеки студент от отборите „IТhink“ и „Крали Марко“ – Технически университет – София, които взеха участие в световните финали на най-голямото технологично състезание за младежи, получи Windows Phone 7 от Майкрософт България.

„Впечатлен съм от ентусизма и професионализма на тези млади хора. Те познават в детайли най-новите технологии, не се боят да експериментират и съм уверен, че ще продължават да ни изненадват приятно със своите постижения. Windows Phone 7 е устройство, което напълно отговаря на динамичния им живот – дава възможност за поддържане на постоянен контакт с приятели в социалните мрежи, заснемане и споделяне на снимки и видео, игри, слушане на музика, електронна поща и т.н.“, каза Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Двата проекта, с които България се представи на световните финали през 2010 г., показват как модерните технологии могат да са полезни за решаването на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството. Проектът на отбора „IТhink“ от Техническия университет в София е интерактивно приложение за опазване на здравето на пътниците и за борба с детските болести и запазване здравето на майките чрез предоставяне на информация и съвети за най-често срещаните заплахи.

Евелина Димова споделя: „Участието ни за втори път в Imagine Cup беше предизвикателство за нас. Предостави ни една прекрасна възможност да се срещенем с най-добрите млади специалисти от цял свят и да се убедим, че ние можем да променим света“.

Тази година, с отбора „Крали Марко“ на Здравко Георгиев, Камен Аврамов и Цветан Шошков, България за пръв път имаше участие и в категорията „Вградени системи“. Техният проект „Green Monitor“ отчита излъчването на вредните емисии на автомобила – данните се изписват на дисплей пред шофьора и той получава съвети как може да намали вредните излъчвания.

На световните финали участваха 400 отбора – от тях 68 са в категорията Софтуерен дизайн и 15 отбора във „Вградени системи“. За втора поредна година България имаше и съдия в международното жури на световните финали – Мартин Кулов.

Започна и регистрацията за тазгодишното издание на Imagine Cup. Студентите могат да се запишат за участие на адрес www.imaginecup.com, не по-късно от 5 май 2011 г. В състезанието има 5 основни категории (Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, Медии и Windows Phone 7) и четири допълнителни (Interoperability, Windows 7 Touch, Orchard и IT), като всички те дават възможност на младежите да се класират на световните финали и да спечелят награди. До момента от България има регистрирани повече от 450 души, а в световен мащаб те са повече от 150 000. В категорията  „Вградени системи“ на първи кръг се включиха 4 отбора, като до втория вече достигнаха 2 – един от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и един от Технически университет – София.

За Майкрософт:
Основана през 1975 г., Майкрософт (Nasdaq “MSFT”) е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и на бизнеса за пълна реализация на техните възможности. През 1999 г. Майкрософт откри свой офис  в България.

––
450 студенти вече се регистрираха на www.imaginecup.com за тазгодишното издание на Imagine Cup, регистрацията продължава до 5 май 2011 г.

На снимката от награждаването отляво надясно са: Рая Юнакова (Майкрософт България), Цветан Шошков (отбор Крали Марко), Евгения Милчева (IТhink), Евелина Димова (IТhink), Вероника Милчева (IТhink) и  Георги Ранделов, (Майкрософт България).