Ученици

Майки скочиха срещу МОН заради промени в матурата за 7 клас

Притеснени майки на бъдещи шестокласници и седмокласници написаха гневно писмо до министъра на просветата Красимир Вълчев с копие до омбудсмана Мая Манолова заради готвения пореден експеримент с децата им. Причината за безпокойството е готвената промяна в правилата на Националното външно оценяване от догодина. Изпитът ще включва материал по литература, изучаван през трите години – 5, 6 и 7 клас, като се очаква същото нововъведение да последва и в НВО по математика.

Досега седмокласниците държаха матура само върху изучавания материал през последната прогимназиална година – 7 клас. Промените обаче ще важат със задна дата за деца, които вече завършиха 5 и 6 клас, а ще се окажат сюрпризирани и неподготвени за поредната хрумка на МОН. Родителите държат новите правила да важат само за бъдещите петокласници, но не и за децата, родени през 2005 и 2006 г.

Ето и целия текст на писмото, което десетки майки вече изпратиха на електронната поща на просветното министерство:

„ДО Г-Н Красимир Вълчев МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КОПИЕ: Г-ЖА Мая Манолова ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО:

Изцяло нов формат на Националното външно оценяване (НВО) в седми клас

Уважаеми г-н Министър, Уважаема г-жо Омбудсман, Вече повече от месец в медийното пространство се обсъжда промяна на формата на НВО по български език и литература (БЕЛ) за учениците, които през учебната 2018/2019г. ще бъдат в седми клас, като предвидените промени включват изучаваните български автори по предмета БЕЛ през 5-ти, 6-ти и 7-ми клас. Обсъждат се промени и във формата на НВО и по математика, който също ще обхване материала от прогимназиалния етап на обучение. Накратко – същата продължителност, незначителна промяна при задачите с избираем и кратък свободен отговор и добавяне на още една описателна задача. Възможно включване на материал, който досега не е бил в учебно-изпитните програми за НВО.

Смятаме, че включването на трета описателна задача при същото времетраене, ще доведе до недостиг на време за повечето деца. И миналата, и тази година това беше едно от нещата, породили най-много оплаквания по отношение и на двата модула (особено за втория), а описателните задачи бяха само две. Преди десетина дни зам.-министър Таня Михайлова в едно свое изказване посочи, че готвените промени за НВО след VІІ клас в частта БЕЛ се отлагат за следващата учебна година (т.е. за набор 2005) и ще важат за бъдещите шестокласници през учебната 2018/2019 г. (набор 2006).

Уважаеми г-н Министър, Уважаема г-жо Омбудсман, от името на родителите на децата, които през следващата учебна 2018/2019 година ще бъдат в 6-ти клас, изказваме своето притеснение, несъгласие и недоумение за готвените промени и решението, свързано с тях. От древни времена в правото е валиден един принцип, а именно – ако даден закон засяга неблагоприятно лица, то той да важи само занапред, не и за “заварените случаи”, а такъв случай са именно учениците, които вече са завършили 5-ти клас, но ще бъдат ангажирани с промените, свързани с НВО в края на 7-ми, ако се реши, че те ще ги обхванат. Явно на тази база се отлага и въвеждането на новия формат НВО по БЕЛ за учебната 2018/2019 г., но бихме искали да напомним, че “заварено положение” са не само децата, родени през 2005 г., но и тези от 2006 г., които вече преминаха през материала за 5-ти клас, без да имат представа за готвените промени. Ето защо резонно е, ако въобще има необходимост от промени във формата, то те да се отнасят за бъдещите петокласници (набор 2007), които още със започването на 5-ти клас ще са наясно с въведените промени и ще могат през периода на прогимназиалното си обучение да се подготвят за тях.

Категорично изразяваме несъгласие и настояваме да запазите стария формат на НВО по БЕЛ и математика за децата в “заварено положение”, а именно набор 2005 и 2006 г.“

Източник: novini.bg