Институции Мнения

Майки: МОН да сложи край на практиката университети да стопанисват чалготеки

Крайно време е Просветното министерство да сложи край на срамната рентиерска дейност на ректорите на държавни университети, защото тя води като резултат и до опростачване и чалгализиране на младото поколение.

Това заявяват от Сдружението на майките срещу насилието в писмо, изпратено до медиите. От родителската организация припомнят, че според одит на самото Образователно министерство, извършен преди няколко години, на територията на Студентски град в София има над 200 заведения, 44 от които са отдадени под наем от университетите за нощни клубове „и в тях се лее твърд алкохол до ранни зори“.

Рекордьор в развиване на тази търговска дейност е именно УНСС. Икономическият ВУЗ е дал цели 11 свои имота на собственици на нощни заведения, показва въпросният одит. Най-фрапиращ, разбира се, е случаят с бившият Студентски стол № 33 на ул. „Атанас Манчев“ в Студентски град, който с благословията на ректора на УНСС е превърнат в лъскава чалготека („Клуб 33“), пишат майките.

„Всъщност става въпрос за имоти публична държавна собственост, стопанисвани от УНСС, и от интерес на цялото общество е какво именно се случва с тях, допълват от Сдружението на майките срещу насилието. Всички тези имоти са предоставени на университетите от държавата, за да развиват учебно-образователна дейност в тях, но ректорите в крещящо нарушение на Закона за висшето образование са превърнали умишлено помещенията в чалготеки, кръчми и нощни барове, за да си докарват стабилни приходи от наеми.

„Тъкмо по тази причина настояваме Просветното министерство да задължи ректорите на висшите учебни заведения (в това число и ректорското ръководство на УНСС), да извадят от тяхната собственост всичко, което не е свързано с образованието и обитаването на студентите“, заявяват от родителската организация. „В тази връзка ще искаме министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да изземе още до края на 2019 година от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за чалготеки и нощни клубове“, отбелязват още от Сдружението.

„Изключително срамно и обидно е, че ректори на престижни университети са най-активни в насърчаването на вулгарната чалга култура и нощния живот, те като че ли съвсем са забравили, че законът им предоставя права да управляват само обекти, които се ползват единствено за учебни цели и научноизследователска дейност, но не им позволява да превръщат по своя инициатива държавната материална база в нощни барове, чалга клубове и питейни заведения.

Ректорското ръководство на най-голямото и старо висше икономическо училище в Югоизточна Европа, каквото безспорно е УНСС, очевидно е забравило също, че налагането и лансирането на чалга културата и чалга ценностите са едно от най-уродливите и отблъскващи явления на българския преход.

Сдружението на майките се надява депутатите в 44-то Народно събрание да гласуват още в близките месеци и поправки в Закона за висшето образование, които ще пресекат веднъж завинаги рентиерската дейност на ректорите на държавните университети. Развиването на стопанска дейност с откриването на нови и нови кръчми и чалга клубове не бива да е основна цел на академичните ръководства на държавните висши училища“, завършва писмото на родителската организация.

Източник: actualno.com