Ученици Училища

Майка алармира за системен тормоз на детето ѝ в пловдивско училище

Майка твърди, че синът ѝ е бил подложен на системен психически и емоционален тормоз в училище.

Жената е подавала сигнали до всички институции. Според нея обаче не е получила никакво съдействие дори от училищното ръководство на  СОУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив, съобщава Нова телевизия.

Ще наричаме момчето Иван, за да запазим самоличността на му в тайна. В края на месец февруари той споделя на майка си, че негови съученици системно го обиждат, изпращат му груби съобщения на бележки в час и съобщения в социалните мрежи, карат го да им пише домашните, да им носи раниците или да им купува закуски от лавката.

Още на следващия ден му казах да отиде и да опита сам да се справи с проблема. Опитал се е няколко пъти да им каже, че не му е приятно това, да спрат, но уви това не са спрели, разказа майката Ралица Гушева.

Затова на 27 февруари Ралица търси съдействие от страна на училището. Тя разговаря с класния ръководител и един от зам.-директорите. По думите ѝ обаче мерки не са били взети.

На 28 февруари, по време на родителска среща, Ралица разказва и на другите родители и учители за проблема. След срещата тя получава повторно обещание, че мерки ще бъдат взети.

Аз я уверих, че ще направя всичко възможно да разбера как и по какъв начин стоят нещата, тъй като до този момент аз не съм получавала някакви сигнали, заяви класният ръководител Данка Йорданова.

На 1 март Ралица получава съобщение от сина си, което гласи: „Мамо, моля те, ела да ме вземеш. Не издържам, не искам да съм в това училище“.

Ралица влиза в часа на сина ѝ без разрешение. Когато влязох в часа една от  ученичките беше с крака на чина, с подпряна глава на стената и срещу мен се извика „Кво беее?“. В лицето ми беше заявено: „Искаш ли аз да извикам моята майка и да видиш как ще те разплаче“, разказа Ралица.

Следват разговори между майката и педагогическия съветник, зам.-директора и директора за случилото се в класната стая. Ралица заявява, че ще отпише сина си от училището.

Говорих и с директора. Беше ми обяснено, че това е поведението на днешната младеж. Преди това беше разговарял с другите ученици и каза, че те са го отсвирили и той е отсвирил тях и това е една шега, каза още Ралица.

Нито един от анкетираните ученици не посочва, че има сигнали за тормоз в класа. Със замесените в случая ученици, които според Ралица са тормозели сина ѝ, е разговарял както директорът, така и педагогическият съветник.

Ралица подава сигнал до 4-то районно управление в Пловдив. От там отговарят, че цялата информация по случая е предадена до Районната прокуратура в града. След запитване на на Нова телевизия от прокуратурата съобщиха, че нямат достатъчно доказателства, за да започнат досъдебно производство по случая.

За случая сигнали са подадени и до отдел „Закрила на детето“ към Агенцията за „Социално подпомагане“, откъдето твърдят, че нямат информация за налаган психически тормоз.

По сигналите до Държавна агенция за закрила на детето и до Министерство на образованието в момента се провеждат проверки. Синът на Ралица вече е преместен в друго училище, извън Пловдив.

Източник: novini.bg