Мнения

Лятна академия „ИТ Общество“

За учебната 2010-2011 г. „Образование и технологии“ планира да стартира редица дейности свързани с ангажирането на гимназисти в обществено-полезни инициативи. Наред със сертификатите за езикови и дигитални умения, важен елемент от документите за кандидатстване в университети е удостоверение за реализирана работа на доброволни начала в автобиографията на кандидат-студента.
Като първа стъпка, Сдружението организира летни академиии „IT общество“. По време на тези лагери с учениците ще се проведат обучение и тренинги. Поставени са два акцента – работа с инфорамционни технологии и разработването на обществено-полезни проекти.
Относно информационните технолгии се стъпва на платформата на академията по ИТ на Майкрософт. Сертификат за завършена MS IT академия се издава на всеки от учениците, завършил съответни курсове. Ще бъдат четени и допълнителни курсове, подбрани от екипа.
За разработване и планиране на обществено-полезни инициативи, които да се реализират през учебната 2010-2011 г. с учениците ще проведат тренинги, на които ще им бъдат предоставени примерни проекти, приложени в различни държави по света. Ще им бъдат предложени идеи за разработване на проекти на национално и регионално ниво. Ще се формират екипи, дискусионни групи. Крайният продукт от лятната среща е готов първоначален план за работа и формирани екипи – ядра за реализиране на инициативите.
Организаторите вярват, че чрез работа в посока обществено-полезни дейности ще могат да реализират добри проекти в бъдеще в сътрудничество с училища от различни градове от страната, както и различни институции.
„Образование и технолгии“ е сдружение с нестопанска цел в обществено-полезна дейност. До този момент се занимава с обравателни проекти с акцент върху интегриране на технологиите в учебния процес, екипна организация на работа, работа по учебни проекти.
Програма: Програмата на Академията включва обучение в два модула – IT и Общество.
IT модулът предвижда обучение за работа с информационни технологии. Учениците ще имат възможност да завършат курсове по избор от включените в програмата на Академията на Майкрософт по Информационни технологии (MS IT Academy Program). Може да се избира от над 50 курса за работа с MS Office продукти като Word, Power Point, Excel, Project, Info Path, Visio и мн. др. За завършените курсове се получават сертификати за завършена IT Академия на Майкрософт. Освен тези курсове са предвидени лекции за работа и с допълнителни софтуерни продукти, подбрани от екипа. 
Модулът „Общество“ предвижда планирането и разработването на проекти, по които участниците в Лятната академия ще работят през следващата 2010 – 2011 учебна година. Проектите са за реализиране на обществено-полезна дейност в най-различни сфери на обществения живот – социални групи, екологична тематика, интегриране на технологии, обществени кампании и мн. др.
Обучението ще се реализира под формата на тренинг при екипна организация на работа. Предвидени са много забавления сред природата.
Организатори: Организатор на инициативата е „Образование и технологии“ – сдружение с нестопанска цел за обществено-полезна дейност. Академията се организира в партньорство с Майкрософт – България, в рамките на програмата на компанията – Партньори в познанието и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Екипът на Академията се състои от преподаватели във ВУЗ и учители с богат опит в работата с технологии и при разработване и реализиране на различни образотелни проекти.
Участници: Участници в Лятната Академия могат да бъдат ученици от цялата страна на възраст от 14 до 18 год., които през учебната 2010 – 2011 год. ще бъдат от 9 до 12 клас.
Място: Предвидени са две летни академии – морска и планинска. Морската Академия е в периода 19-26.07.2010 г. в базата на вилно селище Лозенец. Планинската Академия е в периода 14-21.08.2010 г. в комплекс Момина Крепост, Велико Търново. Повече информацията за двете бази може да се намери на сайтовете:
 
Цена: Цената за участие в Лятната Академия е 240 лв. за 7 дни (7 нощувки, закуска, обяд, вечеря; застраховка, обучение, организирани дейности) Пътните разходи не са включени в цената.
Записване: Записването в Академията може да бъде индивидуално или групово. Записване за участие в академията става на E-mail: dgklaz@dgklaz.net . За повече информация +359 888 272944, +359 878 711714.