Училища

Любопитно: Училище плаща $ 6000 обезщетение на студентка

Датски съд разпореди, че кулинарно училище трябва да плати около 6000 $ обезщетение на мюсюлманска студентка след като тя била принудена да опита свинско като част от обучението си. Още като бебе 24-годишната студентка, напуснала Либия и заживяла в Дания. Тя посещавала кулинарното училище „Холстербро“, кръстено на името на града, в който живее.

Според вестник Politiken, цитиран от fbr.bg, училищните власти казали на студентката, чието име не бе разкрито, че тя, както и останалата част от колегите ѝ, ще трябва да опитват храната, която готвят.

Ястията, които групата приготвяла съдържали свинско месо – забранено на мюсюлманите заради религията, което накарало жената да не го опитва.

След като отказала, я помолили само да го опита на вкус, но да не го преглъща. Жената записала разговора с учителите и по-късно представила записа като доказателство в съда.

Оказало се, че студентката е била информирана, че свинското месо и виното ще присъстват в рецептите, но тя знаела само, че ще опитва вече готовите ястия. Жената настоявала, че е била дискриминирана на религиозна основа и подала жалба срещу училището.

Сега то трябва да плати на студентката обезщетение за морални щети на стойност $75 000.

Кулинарното училище оспорило присъдата пред датския Върховен съд, като казало, че жената не е завършила, защото е изпускала занятия твърде често. Върховният съд потвърждава решението на долната инстанция, но осъжда училището да плати по-малка сума – 40 000 датски крони (около $ 6000).