Училища

Любопитно: Училище “лъже“ здравословно

Американско училище прибягна до лъжа в битката с нездравословното хранене на възпитаниците си. Гимназията „Мейсън“ в Синсинати се превърна във флагман в борбата с наднорменото тегло и болестотворното затлъстяване като смени опаковките на храните във вендинг автоматите.

Учениците си взимали пакетчета пържени картофи, но вместо тях получавали парчета сурови ябълки или бейби моркови. За целта били направени опаковки, почти напълно копиращи оригиналните – на нездравословните храни.

Надписът пък гласял: „Бейби моркови. Яжте ги като нездравословна храна„. Буквално часове след пускането им във вендинг машините, огромна част от учениците се разхождали с отворени оранжеви пакетчета. Успехът бил толкова голям, че фирмата иноватор закъсала с поръчките за доставка.

Всъщност става дума за експериментално проучване на един от най-големите производители на моркови в САЩ. Резултатите от него са довели до извода, че предстои нова ера в храненето за закуска.

„Успехът е голям. Фирмата набляга на леката и привлекателна закуска. Не промотираме чистото ядене на зеленчуци. Съчетаваме здравословното хранене със забавлението от хрупането на оригиналния чипс, който в случая е ярко оранжев, сладък и забавен морков“, коментират от компанията.

Продуктът вече не се предлага в гимназията и машината вече я няма, но здравните експерти са на мнение, че е открит добър начин за намиране на отговори по редица теми, свързани със здравословното хранене не само при децата.