Ученици

Любопитно: Учениците на Северна Корея са пети на IMО

Сериозното недоволство в социалните мрежи, превърнало се в откровени подигравки по адрес на вестта, че България е подновила сътрудничеството си със Северна Корея в областта на образованието, накара teacher.bg да потърси повече информация за нивото на местните ученици.

Във века на информацията обаче данните не са много. Един от малкото източници, до които успяхме да се доберем е класирането на отделните държави в най-престижното математическо състезание в света – International Mathematical Olymbiad (IMO), което води началото си от далечната 1959 г.

В последното издание от 2013 г. учениците от Северна Корея се нареждат на престижното пето място, отстъпвайки само на (по реда на класирането) Китай, Южна Корея, САЩ и Русия. Любопитен факт е, че севернокорейците не участват редовно в състезанието и стартират едва през 1990 г., когато е и „най-слабото“ им представяне – 19-то. За 2012-та пък са били 12-ти.

Къде е България? За последната година сме на 38-мо място, отстъпвайки с 19 места в сравнение с 12 месеца по-рано. Внимание! България участва от самото начало на Олимпиадата (1959 г. в Румъния, когато от седем държави сме четвърти), като до 2005 г. най-задното ни класиране е 12-то! В периода 1997-2004 пък сме в най-лошия случай седми, като триумфът е през 2003 г. – първо място.

Нещата започват да се влошават в последните години и след две 21-ви места през 2006 и 2010 г. се стига до миналата, когато бележим най-задното си класиране.

Историческа справка за класирането по нации

Още по темата