Мнения

Любопитно: Те са учили в Оксфорд

Университетът в Оксфорд, който е един от най-престижните в света, обучава студенти от далечната 1096 г. Съвсем нормално, най-старото висше учебно заведение в англоговорящия свят може да се похвали и с редица знаменитости, обучавали се в него.

Материал по темата подготви сайтът profit.bg.

Кои най-известните личности с диплома от Оксфорд?

Луис Карол, който обезсмъртява името си с „Алиса в страната на чудесата“ има бакалавърска степен по математика от 1854 г.

Оскар Уайлд е учил класическа литература и се е дипломирал с отличен успех в годината на българското освобождение – 1878 г.

Всеки е чувал за телескопа Хабъл, но малко знаят, че човекът, на когото е кръстен – Едуин Хабъл е магистър по юриспруденция, литература и испански език през 1913 година. По-късно става един от най-известните американски астрономи.

Т. С. Елиът е учил философия тук със стипендия от 1914 година, 34 години преди да спечели нобелова награда за литература.

Дж. Р. Толкин завършва английска литература през 1915 г.

Желязната лейди Маргарет Тачър завършва химия през 1947 г. Това се случва 32 години преди да влезе на Даунинг Стрийт като премиер-министър на Обединеното кралство и да остане там 11 години, превръщайки се в истинска политическа легенда.

Дейвид Камерън има бакалавърска степен по философия, политика и икономика. Той завършва през 1988 година с отличие.

Още един премиер на Великобритания е търкал скамейките на Оксфорд. Тони Блеър има бакалавърска степен по Право от 1975 година. Той обаче за разлика от Тачър и Камерън е лейбърист.

Рупърт Мърдок също е бил тук през 50-те години.

През 1740 г. тук постъпва и с пълна стипендия и Адам Смит. Той напуска през 1746 г. преди пълното изтичане на стипендията

Любопитна фигура от историята на университета е проф. Стивън Хокинг, който е роден в града, а след това завършва и висшето учебно заведение. По-късно той става професор по математика в Кеймбридж.

Бил Клинтън пък е доказателството, че не е задължително да си завършил Оксфорд, за да станеш президент на САЩ. Той е учил тук, но не е завършил.

За наше невероятно щастие Роуън Аткинсън не се решава да работи по специалността си – инженер (през 1970 г.) и влиза в киното и телевизията, за да ни остави безсмъртната си роля на Мистър Бийн.

Андрю Лойд Уебър е учил история в Оксфорд, но напуснал през 1963 година. Хю Грант завършва английска литература през 1982 година. Кейт Бекинсейл е учила в Оксфорд, но напуска през 1995 година.