Училища

Любопитно: Скандал в американски университет завърши с тежка присъда (видео)

Скандалът, който избухна миналата година в един от най-престижните университети в САЩ – Пенсилвания Стейт, приключи с тежка присъда за обвиняемия Джери Сандуски.

През месец ноември помощник треньорът на футболния отбор бе обвинен в сексуален тормоз над млади състезатели, който е продължил с години. Инцидентът рефлектира към 84-годишната легенда Джо Патерно, който трябваше да на пусне поста си на главен треньор, тъй като видя вина и в себе си, че не е забелязал действията на колегата си.

Патерно беше уволнен, а това предизвика вълна от протести в градчето Хепи Вали. Хиляди излязоха на улиците да протестират. Гневът им бе поет и от няколко опожарени магазина, нападната бе и административна сграда.

Занятията в университета спряха, а пред статуята на треньора, издигната му приживе стотици младежи и фенове бдяха с часове.

68-годишният Сандуски получи присъда от 30 до 60 години за действията си. Първи шанс за помилване ще получи когато е на 98 години. Изказване в стила на черния хумор направи съдията по делото, който при произнасяне на присъдата обяви, че Сандуски „ще прекара остатъка от живота си в затвора“.

Преди произнасянето на присъдата Джери Сандуски декларира, че е невинен. Неговите адвокати имат десет дни за обжалване. Тяхното мнение е, че не са имали достатъчно време да подготвят защитата си.

Още по темата