Училища

Любопитно: Нито един не успя да влезе в Либерийския университет тази година

Нито един ученик от кандидатстващите в Либерийския университет местни младежи не е успял да прескочи входния изпит, четем в сайта Офнюз.

Въпросният ВУЗ е един от двата в държавата, която до преди броени години се раздираше от гражданска война. Зрелостниците тази година са били 25 000. Провалът им изненада министъра на образованието в африканската страна.

„Трудно ми е да повярвам, че нито един кандидат не успя“, споделя тя, цитирана от Би Би Си.

От университета виждат причините за провала в липсата на ентусиазъм и на дори бегли познания по английски у кандидат-студентите.

По думите на президента Елън Джонсън Сърлийф – Нобелов лауреат за литература, образователната система в страната все още се намира в безпорядък.

В много училища липсват учебни материали дори за основното образование, а част от учителите са със слаба квалификация. Въпреки това досега не е имало година, в която нито един зрелостник да не вземе кандидатстудентския изпит, за явяване на който се плаща такса от 25 долара.

В страната са притеснени от масовия провал.

„Знам, че системата има слабости. Но да се яви цяла група хора и никой да не премине, това поражда някои съмнения у мен”, казва министърката. Тя дори сравнява ситуацията с „масово убийство“, пише още изданието.

От университета са категорични, че няма да се влияят от емоции и няма да преразглеждат резултатите.