Мнения

Любопитно: Минутите, които (може би) промениха света! (видео)

Човек скочи от височина 39 километра. Това е новина номер 1 в света от вечерта на 14 октомври. И за щастие, тъй като всичко друго изглежда маловажно.

Какво значи този скок за планетата Земя? Все още никой не знае нищо по-различно от това, че един безкрайно смел (а може би и по своему луд) човек реши да опита какво е да падаш от тази височина и какво е да минеш свръхзвуковата бариера само с движението на тялото си.

Ще чакаме, за да видим ползите за човечеството. Дори и да няма преки такива обаче, едва ли има свидетел на скока, който да не си е казал: Горд съм, че съм землянин.

Накратко – след седем години работа Феликс Баумгартнер, подпомогнат финансово от мощна компания от родната си Австрия, успя да осъществи скока, за който мечтае. През 1960 г. неговият ментор Джо Китинджър скача от 31 км от открита гондола, а в последните години даваше безценни съвети на Феликс в скока му от ръба на стратосферата. Сега на помощ на австриеца беше последната дума на техниката, а мисията беше изпипана до последния детайл. Неизвестните бяха сведени до минимум, но въпреки това пулсът на милионите зрители минаваше 120 удара в минута.

Виждам цялата Земя. Пожелавам ви и вие да видите тази гледка!„, каза Феликс, козирува и скочи. Останалото е в следващите кадри…