Мнения

Любопитно: Милиардери без диплома

„Ние не се нуждаем от образование“, изпяха Пинк Флойд през 1979 година и явно някои от най-емблематичните фигури в света на бизнеса са чули призива им. Разбира се става дума за висше образование, което за Роман Абрамович, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс е отишло на по-заден план в конкуренция с възможностите, открили се пред тях.

Сайтът Businesspundit.com оформя челната десятка на най-популярните хора в света, които са прекъснали преждевременното образованието си, но това не им пречи да са в списъка на Форбс за милиардери.

Хората от списъка имат колежанско образование, което въпреки че зад Океана е престижна школа, няма тежестта на висшето.

Ето я и класацията в обратен ред

10. Роман Абрамович
Неговите $ 13.4 млрд го нареждат на 53-то място сред най-богатите в света. Олигархът не е особено словоохотлив по въпросите около биографията му и специално тези, които се отнасят до образованието му. Абрамович притежава диплома за юрист от Московската държавна академия. Според документите я е взел за около две години. Слуховете го пращат в Московския инстут за нефт и газ „Губкина“ и Ухтимския индустриален институт, но доказателства за присъствието му там няма. Във всички случаи обаче Роман не се притеснява особено, или поне така изглежда в случаите, когато камерите го улавят в ложата на стадиона на Челси, чиито собственик е.

9. Марк Зукърбърг
Той е най-младият милиардер в света и със $ 100 млн. по-богат от Абрамович. Историята му беше увековечена във филма „Социалната мрежa“, където се разказва как е създал сайта Facebook.com. Иначе той напуска преждевременно Харвард, където учи психология и компютърни науки.

8. Стийв Балмър
Изпълнителният директор на Microsoft се нарежда на 46-то място сред световните богаташи. Той притежава $ 14.5 млрд. Завършил е колеж с математика и икономика. Напуска Станфорд, за да стане 30-ят служител в бъдещия софтуерен гигант.

7. Майкъл Дел
Днес Майкъл Дел има лично състояние от $ 14.6 млрд., а до него стига, благодарение на изключителния си бизнес нюх. Той напуска училище на 8-годишна възраст, а след това го завършва задочно. Отсъствието на школската скамейка и черната дъска не му пречи да печели първите си пари, докато връстниците му залягат над учебниците. Разглобява първият си компютър, за да види как работи, на 17 печели повече от преподавателите си. Заради родителите си той записва биология в Медицинския университет в Остин, Тексас. Малко след това започва работа за IBM, а след това основава собствената си компания Dell Computer Согр. Следва напускане на университета, но пък и кариера като по учебник.

6. Азим Премджи
Тръгнал от бедните квартали на пакистанския град Карачи, той с воля и усърдие днес е сред най-богатите хора в света. Започва с продажба на вестници. Случайно разбира, че бъдещето е в компютрите и насочва усилията си в тази посока. Днес притежава 78% от индийската IT компания Wipro Ltd., която под негово ръководство повишава цената си от $ 2.5 млн. до $ 1.4 млрд. Учил е в Станфорд. Напуска университета през 1966 година. Премджи все пак получава диплом от Електротехническия факултет на университета, но това се случва 30 години по-късно.

5. Шелдън Аделсън
Едно от лицата на американския и световен развлекателен бизнес днес е на 78 години с лично състояние от $ 23.3 млрд. Започва първия си бизнес на 12 години, като превръща в доходоносно занимание раздаването на вестници по ъглите на улиците. Влиза в Сити Колидж в Ню Йорк, но така и не го завършва. За сметка на това пък днес е 16-ти в света по богатство.

4. Мукеш Амбани
Още един, отказал се от Станфордския университет. През 1979 година Амбани си събира багажа от Пало Алто, Калифорния, за да поеме бизнеса на баща си. От 1981 г. до днес той управлява най-голямата частна компания в Индия – нефтохимическата корпорация Reliance Industrie. Притежава $ 27 млрд.

3. Ейк Батиста
Бразилецът Батиста основава златодобивна компания в Амазонка, което е достатъчен повод да зареже обучението си като инженер в Аахен. По-късно се оказва, че и без диплома в джоба си, той успява да вземе $ 1 млрд. от продажбата на компанията, а парите реинвестира, за да достигне днес до лично богатство от $ 30 млрд.

2. Лари Елисън
Основателят на Oracle напуска Университета в Илиноис във втори курс по тъжен повод – смъртта на майка му. Следва още една неуспешна година в Университета в Чикаго, преди да се премести в Калифорния през 1964 г. 13 години след това той създава компанията си Oracle. Дали се чувства недооценен в академичните среди, заради липсата на диплома от висше учебно заведение, не се знае, но състоянието му от почти $ 4 млрд. го нареждат пети след отличниците в света на бизнеса.

1. Бил Гейтс
Има $ 56 млрд., а историята му за създаването на най-влиятелната компания в съвремения IT живот вече е легенда. Microsoft е неизменна част от живота ни. Компанията е световен лидер в развитието на софтуер, услуги и решения, които помагат на хората и на бизнеса за пълна реализация на техните възможности. Иначе през 1975 г. Гейтс решава да прекъсне за известно време обучението си в Харвард, за да създаде фирмата заедно с Пол Алън. Връща се през 2007 година, за да получи почетна степен. В продължение на 12 години, от 1995 до 2007 година неизменно беше на върха на класацията на Форбс за най-богат човек в света.

Източник: http://www.businesspundit.com/10-richest-college-dropouts-on-earth/