Мнения

Любопитно: Китай скоро ще измести САЩ по научен напредък

Страната, която даде на света компаса, барута, хартията и печатането е на път да измести САЩ от първото място по научен напредък. Най-многолюдната държава в света – Китай по всяка вероятност ще заеме лидерската позиция след около две години, прогнозира BBC, цитиран от „Труд“.

Данните са от проучване на Кралското дружество -британската академия на науките.

Китай се готви за ново, важно завръщане на световната научна сцена се казва в анализа, който е озаглавен „Знание, мрежи, нации“.

Прогресът на Китай е определен като „поразителен“, а научната дейност вече конкурира тази на САЩ, Япония и Европа.

По време на първия подобен анализ през 1996 година Китай е на „светлинни години“ след САЩ. Докладите от Америка са десет пъти повече от тези на азиатците. Само 12 години по-късно разликата е по-малко от два пъти, а Китай е увеличил своите около седем пъти – от 25 000 до 184 080.

Прогнозите са тенденцията да продължи в следващите години и около 2013 азиатците да заемат водещо място в импровизираната надпревара.

Професор Крие Луелин Смит, ръководител на изследването, посочва, че не е изненадан от резултатите, тъй като Пекин инвестира офомни средства в изследвания и разработки. Държавният бюджет за наука е колосален. От 1999 г. насам той расте непрекъснато с 20 на сто на година и сега надхвърля $ 100 млрд.

Само през 2006 г. от университетите в страната са излезли близо 1,5 млн. инженери и научни работници.

Някои експерти обаче поставят под съмнение анализа, тъй като той е базиран основно на количествени критерии, а не на качествени, уточнява „Труд“.

Още по темата