Мнения

Любопитно: Изтриха цяла планета от учебниците

Скорошното (от 2006 г. – б.р.)  решение на Международния астрономически съюз да превърне планетата Плутон в „джудже“, тъй като овалната й орбита се пресича с тази на Нептун, доведе то там, родните учебници да я премахнат от материала за четвърти клас по „Човекът и природата“.

Планетите в Слънчевата система вече са осем. Това са Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Плутон беше най-малката от всички с екваториален диаметър четири пъти по-малък от този на земята (около 10 000 км).

Изменения ще има и в учебниците по математика. Засегнати ще бъдат текстовите задачи, при които статистическите данни за брой на различни животни в страната ще бъдат актуализирани. По същия начин се актуализира и общият брой на населението в България, пише всекидненикът „Монитор“.

Козметични промени има в учебницитете по история за пети клас. През миналата година издателите промениха всички учебници за пети и шести клас, които според МОМН, са най-сложни за учениците. По препоръка на образователни експерти и учители в школските ръководства са отстранени всички грешки.

снимка: Електронно генерирано изображение на Плутон по снимки от телескопа Хъбъл