Мнения

Любопитно: Изкачвайте стълби и учете, ако искате мозъкът ви да е млад!

Канадски учени установиха пряка връзка между изкачените от човек стълби, годините, през които е учил, и възрастта на мозъка му, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от сайта fbr.bg.

Всяка година, прекарана в учене, намалява възрастта на мозъка почти с година, а всеки етаж стълби ежедневно – с 0,58 години.

Това означава, че ако човек изкачва четири етажа всеки ден, възрастта на мозъка му ще намалее с повече от две години, а пет години допълнително образование ще го подмладят с още пет години.

„Изследването показва, че образованието и физическата активност се отразяват на разликата между физиологически прогнози за възрастта и хронологичната възраст, както и че хората могат активно да направят нещо за по-доброто състояние на мозъка си“ – каза Джейсън Стефнър от университета Конкордия.

Учените са изследвали мозъците на 331 здрави доброволци на възраст от 19 до 79 години с магнитен резонанс, с който са измервали количеството сиво вещество. Неговото намаляване е видим признак за остаряването.

„За разлика от много други форми на физическа активност, изкачването на стълбите е нещо, което всеки може да прави поне веднъж на ден“ – каза д-р Стефнър.