Училища

Любопитно: Забраниха домашните в немско училище

Новата учебна година за учениците от пети до девети клас в училище в Оберхаузен, провинция Северен Рейн-Вестфалия, дойде с радостната новина, че няма да имат домашни работи в следващите месеци. Това се случва по експериментален проект, който ще продължи две години.

Мярката се приветства от повечето учители и родители на малчуганите. Това, което няма да се утвърждава у дома, ще се прави в училище. За сметка на това се увеличава времето за почивка и забавление.

Според училищната директорка Бригите Фонтайн, децата идват на училище преуморени и напрегнати след учене вкъщи. Промяната е предизвикана от съкращаване на училищното образование с една година, което е довело до сериозно увеличаване на времето, което учениците прекарват в училище всеки ден.

Според авторите на проекта, децата трябва да се щадят, а в момента нямат време за спорт и занимания по музика, каквито предлага училището.

Нововъведението обаче не важи за учениците от горния курс, които се готвят за матура, а високи оценки там няма как да се изкарат без допълнителна подготовка, категорична е Бригите Фонтайн.