Ученици

Любопитно: Деца с въшки в белгийските училища

Деца с въшки няма да бъдат връщани от училище през новата учебна година в Белгия. Любопитният факт съобщава кореспондентът на „Монитор“ в Брюксел. Учебният сезон в страната започна вчера.

Досега ученици с въшки бяха връщани както в много други страни. Децата влизаха отново в клас след показване на съответния документ, че неприятните насекоми са ликвидирани.

Проучвания обаче са показали, че въшките се наблюдават предимно при деца от по-бедни семейства. На отстраняването им от часовете се гледа като на засилване на социалното неравенство. Последното е коментар на генералния здравен директор на говорещите френски език в Белгия Серж Карабен.

Друг интересен аргумент на здравните работници в държавата, записала световен рекорд по съществуване без правителство, е че дете с въшки не е „нито опасно, нито смъртоносно“.

Учебната година в страната започна и с призива повече да няма повтарящи класа ученици. За страни като България, преживели социалистически период, изпълнен с подобни лозунги и кампании, подобна цел може и да ни се струва леко смешена, но в Белгия работят здраво по въпроса вече четвърт век.

Преди 25 години процентът на повтарящите е гонел 40%, докато последните официални данни сочат далеч по-скромните 8. В кралството смятат, че повтарянето е вредно както от социална, така и от икономическа гледна точка, тъй като товари сериозно държавните разходи за образование.