Учители

Любимият учител не е този, който пише лесни шестици

Любимият учител не е този, който пише лесни шестици, а човекът, който вдъхновява, провокира мисленето и разбира учениците си. Това показа кампанията на вестник „Стандарт“ и МОН „Любим учител“, която за втора поредна година стана повод младите хора да кажат, какви качества ценят у преподавателите.

Както и сами да посочат какви очаквания имат към хората, които всеки ден влизат при тях в класната стая. Миналата година беше поставено началото началото на диалога между ученици, учители, директори и просветното министерство, а резултатите от него може да помогнат за така нужната реформа в образованието. Целта е и да се помогне на учителският труд най-сетне да заеме своето заслужено достойно място в обществото ни.

В края на май и началото на юни 2016 г. деветокласниците от пет училища избраха с анонимна анкета своите любими преподаватели и посочиха качествата, заради които ги ценят най-много. От анкетите става ясно, че децата харесват учителите, които са строги, но справедливи, преподават не само академични, но и житейски уроци и се отнасят към тях с много любов. И заради любимите си преподаватели започват да харесват и предмета им, а това е стъпка и към промяна на отношението към образованието.

Тази година в кампанията участваха две софийски училища – 31 СУЧЕМ и 134 СОУ, Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ в Перник, езиковата гимназия „Петър Богдан“ в Монтана и Природо-математическата гимназия „Сергей Корольов“ в Благоевград.

„Много от колегите ми искат да направят уроците си интересни за учениците. Аз пък искам да ми е интересно на мен. А най-интересно ми става, когато видя как те започват да мислят“. Така Георги Велев, учител по литература в 31 СУЧЕМ в София, разказва за магията на преподаване, с която спечели любовта на учениците.

Източник: standartnews.com