Мнения

„Лъчите на Владимир” – световна слава за България и за „английската” в Русе

Носителят на „Оскар” за кинонаука и технологии – българинът Владимир Койлазов е създател на софтуера V-Ray. Той е възпитаник на русенската английска гимназия. 

След близо две години денонощен труд, на 13 март 2002 г. той и съдружникът му в Chaos Group, Петър Митев, пускат софтуера. Това е програма за 3D визуализации – генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности.

„Попитах веднъж Владо, какво е V-Ray и той ми обясни за продукта, като каза, че го е кръстил на себе си, първата буква от името му на латиница „V” и думата на английски – за „лъчи”, или „лъчите на Владимир”! По-късно патентова това наименование, някъде около 2002 г.”. Това сподели за teacher.bg бащата на програмиста, който прослави България с технологичното си откритие, донесло му и световната слава.

В началото софтуерът V-Ray е възприет основно от архитекти като идеалното средство за визуализация на проектите им, а впоследствие е предпочетен и от други индустрии – индустриален дизайн за автомобили, самолети и т.н. Последно навлиза в киното.

И макар използването на този уникален софтуер в киноиндустрията да отнема най-много време, без да носи особено много печалба в сравнение с другите области, именно от тук идва публичността и силният маркетинг за Chaos Group и програмиста Владимир Койлазов, съобщи briagnews.bg.

Именно от тук дойде и славата му с наградата „Оскар”, която според някои не е първата за България, имало „Оскар” за екип, в който работел българин още преди години, но дори и да е така, това е първата персонална такава награда за българин, а и по същество – за изключителни постижения в кинонауката, което е напълно достатъчно и като повод, и като заслуги!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg