Институции Училища

Лъже ли Столична община, че ще строи нови детски градини?

Въпреки сериозният проблем с недостига на места в столичните ясли и градини, най-натоварените райони отново не биват включени в сметките на Столична община за строителство на такива институции в следващата година, нито пък се предприема нещо за стартиране на проектиране и строителство там.

Тези заключения изтъкнаха като притеснителни от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, които изразиха явното си недоволство от капиталовата програма на Проектобюджет 2019 на Столична община. След проведения протест пред сградата на общината на „Московска“ №33 с настояване за решаване на проблема с недостига чрез строителство на нови детски ясли и градини, от там обещаха, че темата ще бъде обсъдена в работна група и ще бъдат търсени варианти за разрешаването му.

„Имахме среща със зам.-кмета по инвестиции и строителство Ирина Савина, която заяви, че за да обсъдим кои обекти ще се строят през следващата година първо трябва да пристигнат предложенията от районните кметове и едва след това обеща за такава среща. В последствие напомнихме отново за обещаното обсъждане, но ни бе отговорено, че трябва първо да мине обсъждането с политическите групи… Ето сега имаме едина капиталова програма, която не пожелаха да обсъдят с гражданските организации“, пишат в позиция, разпространена до медии, от организацията.

От там твърдят, че обещанията за нови 15 градини са лъжа и също така, че 8 от тях са присъствали в проектобюджета за миналата година, но въпреки това не са факт: „Опитват се да заблудят обществеността и това е причината, поради която не желаят да обсъдят строителството на нови градини с нас“, пишат още от инициативния комитет.

„Никога в историята на София не са се строили толкова много детски градини, както през последните години. За съжаление в първите години на ХХI век е взето грешното решение да бъдат закрити 40 детски заведения, ако това не се беше случило, сега на практика нямаше да има недостиг на места. За последните 10 години са изградени близо 100 обекта, а през 2019 ще се работи по нови 15. Догодина ще бъдат открити между 1100 и 1500 нови места в детските градини в столицата, заяви в края на миналия месец зам.-кметът по култура и образование в София Тодор Чобанов.

Източник: actualno.com