Ученици

Логично – протестът се провали!

Къде очаквано, къде не, но гръмко обявеният за Ден на Национално бягство от училище, 3 януари 2011 година, се провали. Нищожно малко ученици останаха докрай верни на обещанието си да отстояват на всяка цена денят почивка, който изискаха и в крайна сметка си го получиха, макар и с цената на няколко неизвинени отсъствия от час.

Проверка в столично училище рано-рано направиха от Дарик радио. Оказа се, че под 5% са отсъстващите, като от ръководството на школото не се ангажираха с прогноза колко от тях протестират и колко имат наистина извинителни причини.

Подобно е положението и в страната. Същата медия провери положението във Варна. Там процентът е малко по-голям, но пък в училищата са уверени, че той се дължи на действително заболели в последните дни деца.

„Най- големият процент отсъстващи е в 12-те класове, но това е явление, което го има всяка година и аз не съм изненадана“, каза пък шефката на РИО в Пловдив доц. Павлина Кацарова пред „Пловдив24“.

Днес съюзът на училищните директори ще сравнява данните с броя на децата, които са били на училище миналата година на същата дата, за да се преценят размерите на ученическия бунт.

Както е известно преди малко повече от месец в Интернет беше създадена група, която призоваваше учениците да излязат на бунт заради намалената с един ден спрямо миналата година ваканция по коледните и новогодишни празници. Групата в социалнта мрежа Facebook наброява 131 726 души и е озаглавена „ПРОТЕСТ!!! Ние сме против съкращаването на коледната ваканция с 5 дни“.  Интересното е, че в нея не членуват само ученици, но и родители.

Организираха се шествия и протести извън училищата, но от Министерството на образованието не обърнаха особено внимание на проблема.

Отношение по него взе и премиерът Бойко Борисов, който обяви, че няма как да се изпълни подобно искане.