Институции

Лобира ли Янка Такева при избора на учебници?

Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева е разпратила писмо до директорите на училища и областните координатори с препоръка през учебната 2020/2021 да бъдат използвани учебниците на издателство „КЛЕТ България“ (правоприемник на „Анубис“ и „Булвест 2000“), съобщава „Сега“.

Такева е начело на СБУ от 1994, а в синдиката членуват близо 80% от българските учители.  Янка Такева обяснява лобирането с помощта, която издателството оказвало 10 години за в. „Учителско дело“. В името на „социалното партньорство“, тя препоръчва на учителите да ползват учебниците на издателството за 1, 2, 5 и 6 клас, а също и учебните помагала за трета и четвърта групи на детските градина. Освен това предупреждава учителите, че ще бъдат потърсени скоро от регионалните представители на издателството.

„Сега“ цитира чл. 164 от Закон за предучилищното и училищното образование, според който учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет. Лобирането на Такева е посрещнато с недоволство сред директорите на училищата. „Това е върховна наглост и безочие. Чудя се дали някой висшестоящ МОН е запознат с това писмо“, пише във фейсбук група директорът на 107-о ОУ в София Данко Калапиш. „Това не е ли конфликт на интереси? Ако някой директор лобира за определено издателство, СБУ ще му вземат главата“, допълва директорът на 34 ОУ в София Боряна Толовска.

Източник: actualno.com