Мнения

Летен университет “Странджа планина и преноса на цивилизации Изток – Запад“

Летен университет „Странджа планина и преноса на цивилизации Изток – Запад“ ще се проведе от 2 до 9 септември 2012 година, съобщиха организаторите, цитирани от Агенция Фокус.

Летният университет ще бъде открит на 2 септември, неделя, в читалището на Малко Търново, с въвеждаща лекция на проф. Валерия Фол, от 17:00 часа. Това е единадесетото издание на Летния университет, създаден по идея на проф. Александър Фол за проучване на историческото и културно богатство в Странджа планина.

Програмата на тазгодишното издание предвижда студентите и преподавателите да се запознаят с обекти от културно-историческото наследство на българска и турска Странджа. Част от тях ще бъдат посетени за първи път от български учени, след отпадането на дългогодишните ограничения в крайграничните райони.

В програмата са включени неолитното селище Канлъ геджит и селището, синхронно на Троя, Мала Азия, Ашаг пънар, както и посещение на долмени и крепост в Кофчаз. В Одрин по традиция ще бъдат посетени два от българските обекти – църквите „Свети Георги“ и „Свети Свети Константин и Елена“, както и Археологическия музей и Музея на здравето. За първи път български учени ще посетят района на Инеада край Черно море. В българската част на Странджа сред обектите с голямо културно-историческо значение са култовия комплекс в местността Мишкова нива, параклисите „Свети Илия“ край село Визица и „Св. Костадин и Елена“, „Св. Богородица“ „Св. Дух“ и „Св. Георги“ край село Заберново. Посещенията са съпътствани от лекции на терен за студентите.

Сред резултатите от предишните издания на летния университет в Малко Търново са няколко научни конференции с участието на студенти и преподаватели, събирането на материали и издаването на туристическа карта на Странджа и пътеводител на региона, популяризирането на туристически маршрути, публикации в медиите за малко познати обекти и др. В последните години в Малко Търново се провеждат и ежегодни студентски практики на студенти от УниБИТ в областта на културно-историческото наследство. От миналата година Историческият музей започна първите си разкопки от много години назад, със съдействието на Археологическия институт с музей при БАН.

Летният университет се организира със съдействието на общините Малко Търново и Къркларели (Лозенград) и Исторически музей – Малко Търново.