Учители

Къде учителите са дълбоко почитани, а учениците ходят по пантофи?

Южна Корея е една от най-развитите страни в технологичен план. А образователната ѝ система е оценявана като една от най-добрите в света.

През 2015 г. правителството е заделило бюджет от 43,1 млрд. долара или 17% от държавния бюджет. За същата година родителите са инвестирали 37,5 млрд. долара в образованието на децата си.

Учителите са смятани за гръбнака на системата на средното образование. Те са изключително уважавани и ценени в обществото. Те трябва да сменят училището, в което преподават на всеки 5 години. Така всеки учител получава възможността да работи в по-добри или в по-лоши училища.

Учениците прекарват средно около 16 часа на ден в учене. Учебният ден започва в 8 часа сутринта и свършва в 22 часа, поради тази причина вечерята е нещо обичайно в корейските училище. Учениците от основното училище учат само 5 часа на ден, но това далеч не е всичко. Те имат допълнителни занимания по математика, природни науки, английски и други предмети. Някои родители се възползват от възможността за допълнителни часове, от които могат да избират, освен обичайните неща, също и творческо писане, пиано и калиграфия. Таксите за тях възлизат на 1700 долара на месец.

Физическите наказания не са смятани за нещо лошо или неправилно във възпитателен аспект. Някои класни стаи все още разполагат с дисциплиниращи пръчки, които се използват за незабавна реакция на неправилно поведение от страна на ученика.

Южнокорейските ученици се грижат и за хигиената в училище, въпреки че има назначени хигиенисти. Учениците се събуват пред училището, а вътре ходят с пантофи.

Източник: dir.bg