Ученици Училища

Къде първолаците у нас влизат в час с ескимоска целувка?

Вместо с някогашното „Клас, стани!“ денят на първолаците в Крумово започва с ескимоска целувка.

Освен с потъркването на нослета, се поздравяват с „Дай пет!”, прегръдка или по друг начин, който сами са избрали. Този почин въведе началната учителка Мариана Иванова от ОУ „Христо Ботев” в малкото село до големия град.

Тя дала възможност на всяко хлапе заедно с родителя да изработи табло, на което да посочи какъв поздрав предпочита. Всяка сутрин по един първолак посреща останалите с този привет. Ако е момче, първо се подреждат момчетата, ако е момиче – момичетата. Героят на деня поздравява всеки от класа по своя начин, а сред избраните от малчуганите варианти са прегръдка, ескимоски поздрав, погалване по гърба, дай пет. Децата се редуват – всеки ден се вади таблото на различно от тях.

Така денят започва емоционално, казва учителката. В първите дни снимала, очаквайки по-късно страстите около новия ритуал да се уталожат. С изненада установила, че децата продължават да се вълнуват в същата степен, а и се забавляват. Така в клас има ред и радост, обобщава учителката. И добавя, че в първи клас е много важно да се създаде общност. Иванова е класна на малка паралелка от 11 деца, тъй като много родители избират да пратят хлапетата на училище в града. Прилага и нестандартни начини да ги приобщи към четенето – със скрити думи от текста, с липсващи букви от думите или с догадка да познаят как завършва изречение, в което ги няма последните думи. Стратегията си „Антискука в класната стая” преподавателката представи вчера на петата регионална конференция на началните учители, която продължава и днес. В нея 63 учители от областта споделят добри практики, които ще бъдат събрани в електронен сборник.

Източник: marica.bg