Учители

Кунева: Центърът на реформата в образованието са учителите

Центърът на реформата в образованието са учителите, но на тях обществото дължи повече грижа и подкрепа. С тези думи министърът на образованието и науката Меглена Кунева се обърна към директорите на училища в София, които се събраха на съвещание преди новата учебна година в НИМ в Бояна.

„Министър Кунева посочи, че Европа вече не се движи през инфраструктурни проекти и акцентът е върху образование и наука. „Всяка страна ще го прави както го разбира. Колкото проекти направим, толкова пари ще имаме”, каза още министъръ, като подчерта, че в България образованието е система, която изисква публични финанси. Тя обеща при разговорите за средства за образование да бъде много борбена.

Меглена Кунева помоли директорите да създадат в училищата такава атмосфера, в която на учителите да им е приятно да работят. Тя апелира директори и учители да поемат отговорност пред обществото и всяка следваща година резултатите на българските ученици да бъдат по-добри от предходната.

Тя специално подчерта, че разчита на директорите,  защото могат да управляват. „Това е най-важното нещо. Разчитам, че Вие ще познавате закона, стандартите и ще намерите в тях скрити съкровища в нормативните актове, които ще излъскате до блясък и ще направите нещо повече. Разчитаме, че когато видите грешка, ще ни я кажете“, каза министърът. 

Източник: МОН