Мнения

Кунева: Работим на две скорости за професионалното образование

Професионалното образование е приоритет за нас, но поради натрупаните проблеми политическото ръководство на МОН взе решение да работим на две скорости, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в парламента по темата за политиката на МОН за развитието на професионалното образование.

Кунева припомни, че със заповед на министър Танев от 13 ноември 2015 г. е сформирана работна група за изготвянето на законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, в чийто състав са включени експерти от МОН, представители на синдикални организации, работодателски организации, професионални гимназии и други институции.

„Такъв законопроект беше представен на заседание на Политическия кабинет в последния възможен срок за това – 15 март 2016 г. Установено беше, че законопроектът в концептуалната си част поставя редица въпроси, на които не се дава отговор“, каза министър Кунева и обясни, че не е ясно например с какво новата уредба на интегрераните колежи ще мотивира учениците да изберат този вариант, вместо след завършване на средното си образование да кандидатстват направо в университет.