Мнения

Кунева залагала на качеството, а не на количеството!

„Като министър на образованието, много добре работих с родителските организации и образованието стана политически фокус”, заяви министърът на образованието в оставка Меглена Кунева, която направи анализ на мандата си в МОН.

„Вярвам, че няма въпрос, на който образованието не е отговор. Но и вярвам, че занапред европейската политика няма да говори за пътища и за инфраструктура в онзи смисъл, в който сме свикнали, не че не трябва да ги има, защото те са наша национална задача, но ще говори за това, с което страните се различават една от друга. И това е знанието. Сто процента съм убедена, че образованието е това, което ще събуди България“, заяви министърът в оставка, в отговор на въпрос, какво трябва да продължи следващият министър на образованието.

Меглена Кунев каза, че от февруари тази година, откакто е министър на образованието и науката, залага на качеството, а не на количеството.

„За този период намалихме броя на студентите, но запазихме средствата и дадохме ясен сигнал, че се отива натам, където има гарантирано качество и реализация – или към пазара на труда“, каза Кунева.

Тя припомни, че в нейния мандат са били създадени защитени и приоритетни специалности в българските висши училища. „Направихме така, че за педагозите, за тези, които искат да учат педагогика, ще има гарантирана помощ от държавата и гарантирана подкрепа”, припомни министърът на образованието в оставка. 

Източник: dnes.bg