Училища

Кунева: Добрите университети се възползват от автономията си и дават качествено образование

На срещата в Медицинския университет в Плевен, на която участва и министърът на образованието и науката Меглена Кунева беше обсъждана и темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование.

„Медицината не е сред тях, защото едновременно има и търсене от студентите, и реализация след завършването. Много е хубаво, че не сте приоритетна специалност и няма нужда да бъдете подпомагани. Вие имате 100% заетост“, коментира министър Кунева. По думите й Медицинският университет в Плевен, който е с висок рейтинг – 8.49, максимално се е възползвал от автономията си и дава качествено образование.

Министърът съобщи пред преподавателите и студентите новината, че новооткритият факултет по фармация на МУ – Плевен тази есен ще може да приеме 30 души. Заради съдействието за откриването на факултета, ректорът проф. д-р Славчо Томов връчи на вицепремиера Европлакет за изключителни заслуги. Министър Кунева разгледа Телекомуникационния ендоскопски център в Университета, където студентите се обучават с най-модерни технологии.

Тя посочи, че реформата в системата на висшето образование, както и Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ дават възможност за финансиране  на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, парите за докторанти и пост-докторанти.

Министър Кунева изрази задоволство, че в Плевен се подготвят много чужди студенти, които стават посланици на България по света след дипломирането си. Тя апелира да бъдат привлечени и българи от нашата диаспора, които искат да учат медицина у нас.