Училища

Кунева: Всеки ВУЗ трябва внимателно да прецени какво специалности ще развива

Висшите училища трябва много внимателно да преценят кои специалности да развиват, за да може да предоставят качествено образование, категорична е министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

„В момента вие не се състезавате само с университетите в България, но и с университетите в Гърция и Македония, а и в цяла Европа“, заяви Кунева в обръщението си към студентите от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Тя припомни, че тази седмица Министерският съвет прие списък с 32 приоритетни професионални направления и призова ръководството на ЮЗУ да направи своя анализ кои са силните страни на университета. По думите й педагогиката, която е едно от приоритетните професионални направления, може да бъде една от насоките, които да се развиват допълнително.

Министърът  посочи още, че Югозападният университет може да се възползва и от предложението на МОН, което скоро ще бъде прието от Министерския съвет, стипендиите за студенти от българската диаспора да се увеличат от 400 на 1000. По думите й университетът, който се намира в пряка близост до две граници, може да привлича именно студенти сред българите в чужбина.

Кунева съобщи още, че предстои да се усъвършенства моделът за кредитиране на студенти и докторанти, както и системата за по-големи облекчения за студентски кредити.

На въпрос за участието на студенти доброволци по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, Кунева обясни, че те трябва да са действащи студенти по време на българския мандат, най-добре в четвърти курс. Нужда от доброволци ще има, тяхната подготовка ще започне до година, каза още тя.