Мнения

Кунева вижда европейски шанс за българската наука

България има всички шансове да изпъква много на европейската научна сцена. Ангажиментът ни като държава е да дадем условия за развитие на научния потенциал. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след приключването на Съвета по конкурентоспособност.

Има много какво да предложим и какво да направим за европейската наука, коментира още Кунева. Ако правилно урегулираме нещата, бихме могли да работим и за българин, номиниран за Нобел. Има българи, които участват в колективи извън страната, които вече са част от това състезание, въпросът е как да представяме чрез тяхната работа усилията на България. Където и да има българин, той трябва да усеща подкрепата на страната си, каза още тя.

По думите й част от усилията на държавата може да са насочени към понижаване на средствата за достъп до данни. Такава е платформата за отворени данни  (т.нар. Open Science), обсъждана от европейските министри днес. Целта е да се освободи ресурс за наука и да се даде нов хоризонт на младите амбициозни български учени.

Зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов посочи, че платформата дава възможност резултатите, получени в европейски изследвания,  финансирани от европейския данъкоплатец, да бъдат достъпни до всички учени в съюза. Става въпрос за общоевропейски облак (cloud), позволяващ използването на изчислително-информационни мощности и обработка на големи бази данни. По думите му сред основните предизвикателства пред проекта е защитата на данните. Проф. Димов посочи, че български учени са свързани с разработката на облака и системите за защита.