Институции Мнения Ученици Училища Учители

КТ „Подкрепа: 60% от българските учители „прегарят“ професионално

Българските учители са два пъти повече „жертва“ на професионалното прегряване в резултат на хроничния стрес при своята работа, показва изследване на КТ „Подкрепа“. 35% от учителите в Европа са подложени на бърнаут ефекта, а в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят, предава БНР.

Според КТ „Подкрепа“ трябва да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст чрез прекатегоризация на учителския труд или чрез използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя. За намаляване на бърнаут ефекта у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите. Обсъжда се и специална програма за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум.

Според социалния министър Деница Сачева вероятно до края на годината ще бъде факт възможността за ранното пенсиониране по преценка на самия педагогически специалист. Освен това в колективния трудов договор в образованието за догодина е предвидено сключване на споразумение между училищата и родителите, а целта е по-строга дисциплина на учениците и взаимна подкрепа. От КТ „Подкрепа“ настояват да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители. В момента се преговаря по линия на Националния осигурителен институт учителите над определена възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за емоционално и физическо възстановяване.

Кои са най-честите причини за професионално „прегаряне“, прочетете и чуйте в репортажа на БНР.

Източник: БНР