Мнения

КТ “Подкрепа“: Нужна е смяна на манталитета

600 ученици са напуснали училище след първия учебен срок, сочат данни на икономическия и социален съвет. Според статистиката, повече от две трети от децата си тръгват в класовете до осми.

Това са основно деца, при които родителският контрол е разхлабен. Най-често те живеят с баби и дядовци или други роднини, докато майките и бащите изкарват пари далеч от дома.

Бизнесът и синдикатите са разтревожени от големия процент деца, отпадащи от образованието в страната.

Според тях е необходим комплекс от мерки, насочени както към справяне с икономическите причини за проблема, така и към промяна на манталитета на българите.

Шефът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев (на снимката) е категоричен, че колкото и пари да се дават за образование, не се ли смени мисленето на българите, колкото и умело да се инвестират средстава, положителни тенденции няма да се забележат.

Социалният министър Тотю Младенов обаче е на мнение, че държавата прави много в тази насока. С пари от световната банка в над 70 общини ще има детски центрове за деца от 0 до 3 години и чрез тях да бъде даден равен шанс за първи клас за всички деца, включително от малцинствата.

По проекта се работи и в момента. Тези центрове ще обслужват повече от 100 000 деца.

снимка: bnr.bg