Институции Ученици

КТ „Подкрепа“ иска МОН да спре да защитава провинили се ученици

За значително нарастване на агресията сред българските ученици алармират от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и изтъкват, че те често са подкрепяни от своите родители и остават безнаказани от обществото.

Особено драстични са случаите, когато тази агресия е насочена срещу учители, директори и се оказва яростна съпротива срещу опитите да се вземат решения на педагогическите съвети за санкциониране на такива прояви, твърдят от организацията.

Според тях ситуацията в българските училища все повече прилича на диктатура, която агресивните ученици налагат над толерантните си връстници.

От Синдиката обясняват, че често, вместо да помогнат на децата си да коригират поведението си, родителите се превръщат в съучастници на непристойните им постъпки.

Нараства и броят на сигналите в Синдикат „Образование“ от родители, чиито ученици са пострадали от агресията на свои съученици, информират от организацията.

Те разказват за случай, в който ученик в начален етап удря с юмруци в корема класния си ръководител и двамата зам.- директори, а майка му заплашва училищните власти, като се позовава на регламентираното в новия училищен закон право на ученика в начален етап да не бъде наказан с преместване.

От Синдиката подчертават, че съществува цяла поредица от подобни случаи – учител е съден от родител на ученик в Ботевград, а в Бургас ученици съдят директор за това, че са наказани за фалшиви медицински бележки.

Те са на мнение, че липсата на работещи инструменти за справяне с бруталността е характерен белег на анархичните образователни системи, характерни за страните от третия свят.

От Синдикат „Образование“ призовават да спре намесата на МОН и Регионалните управления по образование в защита на родители на наказани ученици и на ученици, които нарушават училищните правила.

Ние настояваме за въвеждане на оценка за дисциплина, категорични са те и допълват, че по този начин ще се сложи край на агресията в образователните институции.

От организацията подкрепят и предложението на родители за създаване на наредба за защита от агресията в училище.

Този документ би спомогнал да бъдат ефективно защитени от физическо и вербално насилие толерантните ученици, авторитета на учителите и достойнството на всички служители, убедени са те.

Източник: news.bg