Кръгла маса обсъди необходимостта от закон за младежта

Кръгла маса обсъди необходимостта от закон за младежта

Този понеделник, 30 януари, се проведе Кръгла маса “Обсъждане на проект на Закон за младежта”. Участие в нея взеха министърът на образованието Сергей Игнатов, председателя на НС Цецка Цачева, Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към НС и др.

Цачева откри форума с думите: “Изразявам задоволство от това, че министър Сергей Игнатов поставя в дневния ред на обществото темата за нормативната уредба на въпроси, които до момента не можаха да намерят място в законодателната система на България. Идеята за Закон за младежта витае в юридическите среди и в политическото пространство с една повече от 30-годишна давност”.

“Вярвам, че е възможно 41-то Народно събрание да приеме за първи път Закон за младежта”, подчерта тя, цитирана от пресцентъра на МОМН.

След нея думата взе министър Игнатов.

“Материята е изключително сложна. Мисля, че трябва да стигнем до съгласие. Въпросът е как да се подкрепят младите хора – от общините, от държавата, при първите им стъпки”, сподели мнението си той

“Цялата ни политика, която провеждаме е насочена към подпомагане кариерното развитие на младите хора”, каза още министърът, като цитира приемането на Закон за развитието на академичния състав в Р България, който поощрява израстването на млади учени и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.

Огнян Стоичков пък изрази убеденост, че ще се получи добър закон.

Заместник-министър Петя Евтимова представи основните положения в закона. Тя аргументира необходимостта от приемането на такъв закон и  приемането на легалните дефиниции, свързани с младежката политика. Сред мотивите бе посочена необходимостта от разпределяне на отговорностите по провеждането и финансирането на младежката политика.

В обсъждането взеха участие народни представители, заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, заместник министърът на физическото възпитание и спорта Лазар Каменов, социологът Антоний Гълъбов, зам.-председателят на ДАЗД Калин Каменов, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, представители на над 58  младежки организации.

Още по темата

Коментари във Facebook