Институции

Кръгла маса за безопасен интернет в Шумен

На 10 ноември, събота, в Шумен се състоя кръгла маса на тема “Децата, киберпространството и ние”, в която взеха участие представители на местни институции, депутати от парламента, ученици, учители и родители, информира Центърът за безопасен интернет.

Модератори на форума бяха Любомир Тулев, зам.началник на отдел “Трансгранични престъпления” на ГДБОП,председателката на международната академия за обучение за разследване на кибепрестъпления Албена Спасова и Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет, както и представител на ДАНС.

Презентации бяха изнесени от представители на Международната академия за обучение по киберразследвания, Националния център за безопасен интернет и Сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП. В дебатите участваха и специалисти от Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”, Областна дирекция на МВР в Шумен, шуменския военен факултет, СОУ “Панайот Волов”.

СОУ “Панайот Волов” е предложило на Минстерството на образованието да одобри за първи път в страната създаването на специална паралелка “Защита на информацията”. Има вече подготвена документация – учебен план и учебни програми по профил “Технологичен”, които скоро ще бъдат внесени за одобрение в Министерството на образованието, младежта и науката.

Ръководството на училището вече е провело предварителните разговори и се очаква одобрението да бъде само последната формалност, след която да бъде разкрита профилирана паралелка след седми клас. Възпитаниците и ще излизат с квалификацията на средни специалисти по защита на информацията и ще бъдат ценни кадри за икономиката, промишлеността, държавния сектор и навсякъде, където се работи с компютърни системи.