Училища

Критериите за приемането в първи клас не трябва да са дисриминационни

Всяка година 15-20% от кандидатите за първи клас отпадат от класиранията на едни школа и се записват в други. Зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева коментира този въпрос в интервю за „Телеграф“.

„Това трудно може да се промени, защото означава ограничаване правото на избор на родителите. Това, което пише в настоящия закон и което се защитава в новия законопроект, е равният достъп и правото на избор“.

„Ние ще се върнем назад във времето, ако говорим за райониране и централизирани критерии за прием на ученици. Тогава, когато в едно училище има повече кандидати, отколкото места, то трябва да направи подбор на критерии, които да са доказуеми, в интерес на децата и да нямат дискриминационен характер“, обясни Кастрева.

„И въпреки всичко може да има повече желаещи, отколкото училището има възможност да приеме. В крайна сметка това са рисковете на децентрализацията. По-скоро трябва да вървим в посока възпитаване на уважение към закона и правилата и да сме сигурни, че нито директорите, нито родителите ще прекрачват принципите и критериите. Това ще са предпоставките да не се допускат фантоми“, каза още тя.